L’edifici estava buit en el moment de l’incendi, segons fonts municipals. Els bombers s’han desplaçat fins al carrer de l’Hort de la Vila cap a les tres de la matinada. Aquest matí han estat revisant l’estat en què ha quedat l’immoble, amb danys importants. Algunes de les parets de l’interior s’han ensorrat, la qual cosa ha augmentat el risc d’esfondrament. L’edifici s’haurà d’enderrocar si es confirma el que apunta l’informe provisional dels Bombers de Barcelona. Investiguen també les causes del foc, que, de moment, es desconeixen. Finalment, els bombers han marxat quan faltaven pocs minuts per les 12 del migdia. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació.

L’Ateneu Popular de Sarrià ho considera un atac feixista, ja que a l’interior s’han trobat símbols de l’extrema dreta. Aquest col·lectiu ja feia mesos que denunciava agressions feixistes, amb pintades i amenaces. A través de Twitter, l’ateneu assegura que hi han escrit “Els CDR esteu morts”, fet que consideren prova d’una “clara intencionalitat política”. L’immoble és propietat de l’Ajuntament, que tenia pendent rehabilitar-lo per frenar-ne el deteriorament. Ara fa poc més d’un any, diversos col·lectius van ocupar-lo.

El tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, ha assenyalat que aparentment l’incendi està vinculat “a grups d’ultradreta i caràcter feixista”, i ha assegurat que el consistori presentarà denúncia als Mossos quan tingui tota la informació sobre l’incident. 

incendi-ateneu-pupular-sarria

Els membres del col·lectiu hi han pogut entrar per recuperar el material que no ha estat afectat pel foc.

La Taula d’Entitats de Sarrià ha donat suport als membres de l’Ateneu i han denunciat que fa temps que pateixen agressions. Asseguren que estan farts que aquests actes es produeixin amb impunitat. A més, assenyalen que, en aquest cas, es podria haver posat en perill els veïns que viuen al costat de l’edifici cremat perquè el foc es podria haver estès.

Les quatre entitats juvenils que hi estan vinculades són el col·lectiu Arran Sarrià-Esberla, El Bastó de Sarrià, La Borda Feminista i la Comissió de Festes Alternatives de Sarrià, tot i que la casa, que és utilitzada per una cinquantena de persones, és el lloc de reunió d’alguns caus i, puntualment, de l’assemblea local de la CUP del districte de Sarrià – Sant Gervasi.

L’Ateneu Sarrià ha convocat una manifestació per aquesta tarda. Serà a les 19h a la plaça de la Vila de Sarrià. Al seu compte de Twitter l’entitat ha dit que seguirà lluitant contra els atacs feixistes.

Diversos CDR d’altres districtes els han donat suport i han manifestat via twitter la intenció de seguir combatent els atacs feixistes des de la unitat.