La Pedrera acull l’exposició “Els camins de l’abstracció, 1957-1978” que aplega 74 obres dels màxims representants de l’art abstracte internacional i nacional de la segona meitat del segle XX. La mostra estableix un diàleg entre l’obra d’artistes espanyols i internacionals. “Posem en diàleg peces que es van fer en un mateix moment fora i aquí, que, posades una al costat de l’altra, fan evidents coincidències temàtiques, formals i matèriques”, explica Marga Viza, directora cultural de la Fundació Catalunya-La Pedrera i cocomissària de l’exposició.

La col·lecció de Fernando Zóbel

Una quarantena llarga de peces d’artistes de l’estat espanyol són del fons del Museu d’Art Abstracte Espanyol de Conca -actualment tancat per reformes- que ha arribat a acords de cessió amb quatre institucions, una de les quals, La Pedrera. El museu el va fundar, el 1966, l’artista i col·leccionista, Fernando Zóbel. “Crea, al marge de la cultura oficial del franquisme i amb absoluta independència, un museu d’art contemporani en una petita ciutat com Conca”, detalla Manuel Fontán de Junco, cocomissari de la mostra i director de Museus i Exposicions de la Fundació Juan March, actualment gestora del museu de Conca.

‘Abesti Gogorra’, d’Eduardo Chillida

La col·lecció de Conca es nodreix de peces d’artistes espanyols com Antonio Saura, Manolo Millares, Rafael Canogar, José Guerrero, Equipo 57 o Pablo Palazuelo, i també dels principals representants de l’informalisme català, com ara Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Josep Tharrats, Josep Guinovart o Albert Ràfols-Casamada.

La Pedrera l’ha enriquit amb més obra catalana i amb la d’artistes internacionals -provinent de museus i col·leccions diverses-, com Mark Rothko, Jackson Pollock, Lee Krasner, Willem de Kooning, Helen Frankenthaler, Jean Dubuffet, Hans Hartung, Alberto Burri o Alexander Calder.

‘Sense títol’, de Willem de Kooning

El recorregut per l’exposició s’obre amb dues peces d’informalistes europeus com Wols i Jean Dubuffet, i dues de creadors de l’expressionisme abstracte com són Jackson Pollock i la seva dona Lee Krasner. A partir d’aquí repassa els altres camins de l’abstracció de la segona meitat del segle XX: abstracció lírica i gestual, abstracció geomètrica, art cinètic o pintura de camps de color.

L’exposició es podrà visitar fins al 15 de gener del 2023.