L’acte de record a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils ha estat, un any més, sobri i sense parlaments. Aquesta vegada, però, les víctimes i familiars que hi han assistit han volgut sortir-se del guió per mostrar el seu malestar pel tracte que, diuen, han rebut per part de les administracions. Ho han fet de manera silenciosa, amb 6 minuts de silenci en acabar l’acte, un per cada any en què, diuen, s’han sentit desemparades.

“La majoria de víctimes estan esperant que algú les truqui per veure com estan i, fins i tot, que la sentència sigui ferma”, ha recordat Robert Manrique, antic portaveu de la UAVAT, l’entitat que assessorava víctimes del terrorisme i que es va dissoldre per l’abandó que deien patir per part dels governs espanyol i català.

Carme Dolz, víctima de l’atemptat a Cambrils, assegura que han volgut plantar-se “de manera silenciosa, dir que ja n’hi ha prou”. Assegura que en aquests sis anys s’han sentit desatesos i hi ha hagut una “doble victimització”. Una altra de les víctimes, Santi Colominas, ha lamentat que a Catalunya “no hi ha cap llei que defensi les víctimes“. “Treballarem tots junts per reobrir l’oficina que va tancar”, ha assegurat.

Homenatge sense xiulets

Un cop acabat l’acte, les mostres d’homenatge han continuat. Alguns ciutadans s’hi han acostat a mostrar els seus respectes, com per exemple membres de la comunitat musulmana de la tradició ahmadia a Barcelona. A diferència de l’any passat aquesta vegada cap grup de manifestants ha boicotejat l’acte d’homenatge. En lloc d’això, han traslladat la seva protesta a la Delegació del Govern espanyol.