(ACN) La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT), entitat creada després dels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, ha anunciat que es dissol. L’anunci l’han fet en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes en què la presidenta de l’entitat, Sara Bosch, ha denunciat l’abandó que, asseguren, han patit per part del Ministeri de l’Interior i la Generalitat: “Les víctimes hem estat les grans oblidades d’aquest procés. Per això, aquest és el nostre últim acte públic”.
“Hem trobat tants errors, tantes mancances, tanta ineficàcia, que fa por”, assenyala el comunicat que ha llegit la presidenta, que ha lamentat que l’esforç de l’entitat hagi xocat amb la inoperància de l’administració: “Hem arribat al límit de les nostres possibilitats professionals”.
L’oficina d’atenció a les víctimes, encara pendent
L’entitat lamenta la manca d’un protocol d’assistència postatemptat i no haver rebut notícies de la creació de l’oficina d’atenció a les víctimes per part de la Generalitat. L’Associació 11-M continuarà acompanyant els afectats en el camí legal.
Durant cinc anys i nou mesos, les víctimes d’aquestes atemptats ens hem vist en la més absoluta soledat per part de les administracions i polítics”
La UAVAT ha reivindicat la tasca professional i humana des que es va constituir el febrer del 2018 per acompanyar les víctimes dels atemptats del 17-A en el circuit administratiu, jurídic i pels recursos sanitaris, però ha lamentat haver-se topat amb “errors”, mancances” i “ineficàcia” per part de les administracions.
El protocol d’assistència, també sense resoldre
Una de les principals mancances que denuncia la UAVAT és la falta d’un protocol d’assistència després d’un atemptat. Durant aquests anys, l’entitat s’ha trobat amb persones afectades que no estaven a les llistats de salut com a víctimes dels atemptats; dèficits en la filiació dels ferits o manca de mecanismes de localització i informació de les víctimes, tant de l’estat espanyol com estrangeres.
Després de la sentència dels atemptats, l’entitat va presentar el projecte per localitzar les víctimes que apareixen en la resolució i informar-los que podien exercir els seus drets. Segons calcula l’entitat, unes 250 de les 345 totals no han estat informades.
Segons la UAVAT, el Ministeri de l’Interior diu que actuarà quan la sentència sigui ferma i que la Generalitat no ha articulat la manera perquè l’entitat pogués contactar amb aquestes persones (caldria habilitar el mecanisme legal per cedir-ne les dades) i que els va anunciar que ja ho faria ella amb l’oficina d’atenció a víctimes del terrorisme, de la qual no han tingut notícia.
221 persones ateses des del 2018
Durant aquests anys, la UAVAT ha atès 221 persones; ha fet 216 tràmits d’expedients —117 que han fet sol·licitud al Ministeri de l’Interior—; 94 tràmits d’al·legacions i recursos davant les denegacions: 59 tràmits jurídics en l’àmbit laboral, així com judicis, derivacions psicològiques, acompanyaments a valoracions mèdiques i pericials forenses i acompanyament al judici penal i coordinació amb els representants legals de l’Associació 11-M.