El bombardeig és constant. Suposats missatges d’empreses de paqueteria que t’alerten d’un problema en un enviament, de la DGT advertint que s’acaba el termini per pagar una multa, correus electrònics de Netflix avisant-te que s’ha cancel·lat el teu compte o, encara més sofisticat, missatges al xat del portal Booking d’allotjaments turístics demanant una confirmació de les dades de la teva targeta. Si no ho fas, diuen, perdràs la reserva.

Són algunes de les darreres estafes per internet que circulen, l’anomenat “phishing”. Totes busquen el mateix: accedir a dades bancàries sensibles o a contrasenyes. Normalment l’estafa va acompanyada d’un enllaç que et trasllada a un web clonat o amb aparença real en què et fan omplir un formulari. A més, sovint, el missatge fa referència a una urgència que et fa actuar sense pensar.

Les estafes de “phishing” van acompanyades d’un link per robar-nos dades sensibles

“Un exemple clar d’això és l’estafa que corre que ens alerta que el nostre fill ha perdut el mòbil, o bé suposats missatges de l’agència tributària que solen enviar els estafadors en època de fer la declaració”, explica Miquel de Paz, membre de l’Àrea Tècnica de Proximitat dels Mossos d’Esquadra. Per això demana dubtar de qualsevol missatge sospitós i “buscar la font d’informació veraç si es té dubtes si allò que ens diu el missatge és cert o no”.

Compte amb el wifi públic

Els Mossos destaquen que per evitar caure en aquest tipus d’estafes el més important és la prevenció. Evitar, fins i tot, que tinguin accés al nostre número de telèfon o al nostre correu electrònic perquè d’entrada no ens puguin ni fer arribar els missatges.

“És possible que si hem fet ús d’un wifi públic i aquest està compromès amb un virus, els estafadors puguin sostreure d’allà el nostre número de telèfon o el correu electrònic”, alerta de Paz. “Sobretot, hem d’evitar si estem connectats a un wifi públic accedir a pàgines amb les contrasenyes o fer transaccions bancàries”, concreta.

Si hem caigut al parany, alerten els Mossos, cal actuar ràpid. Trucar al banc i anul·lar les targetes, en cas que n’hàgim donat les dades. També recomanen presentar una denúncia a comissaria i aportar els missatges i correus que hem rebut. Tot i que reconeixen que és complicat seguir el fil dels estafadors que, moltes vegades, operen des de servidors a l’estranger, poden servir per posar en alerta la població que hi ha una nova estafa circulant.