Vacunació verola mico

(ACN / Redacció) El director general de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, ha anunciat que l’expansió de la verola del mico representa una emergència de salut pública de preocupació internacional. Amb tot, el comitè “no ha estat capaç” de prendre una decisió de consens, ha subratllat Adhanom en una compareixença de premsa.

L’OMS veu en la verola del mico un risc “moderat” a nivell global, excepte a Europa, on és “alt”. El director general ha afirmat que, si bé hi ha un risc clar que el virus s’escampi a nivell internacional, de moment l’amenaça que interfereixi en la mobilitat és “baixa”. Adhanom creu que amb les eines actuals podran controlar la transmissió del virus.

Més de 16.000 casos en 75 països

L’OMS ha decidit declarar l’emergència internacional després que s’hagin notificat més de 16.000 casos de verola del mico en 75 països. El que registra més casos és l’estat espanyol, amb més de 3.100. El territori més afectat és Madrid i el segueix Catalunya, on s’han confirmat 1.025 casos, la majoria homes entre 20 i 60 anys.

OMS insta els governs a treballar amb els col·lectius afectats

Tedros Adhanom ha assenyalat que el brot es concentra “en homes que tenen sexe amb homes, sobretot aquells que tenen parelles sexuals múltiples. En aquest sentit, ha afirmat que l’expansió del virus “es pot aturar amb les estratègies correctes en els grups correctes”. Per això, insta els governs a treballar de forma estreta amb les entitats per transmetre una informació efectiva i dissenyar mesures que protegeixin la “salut” i els “drets humans” dels col·lectius afectats.

“L’estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus”, ha alertat. L’OMS demana als països on el virus s’està transmetent una resposta coordinada per aturar-ne l’expansió i protegir els grups vulnerables; intensificar les mesures de salut pública; enfortir les estratègies clíniques de prevenció, control i abordatge, i accelerar la recerca en l’ús de les vacunes, tractaments i altres eines.

Comença la vacunació a Catalunya

Aquesta setmana ha començat la vacunació a Catalunya a persones amb alt risc d’infecció. Concretament, la vacuna s’administra a persones que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc, homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes, incloses en programes de l’anomenada PrEP al VIH o amb infecció per VIH, segons va explicar Salut. Els tres centres on s’administra la vacuna són el BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic i la Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron.