El 23 de juliol del 2007, Barcelona va patir l’apagada elèctrica més gran que ha viscut mai Barcelona. La caiguda d’un cable elèctric d’alta tensió, a la subestació elèctrica de Collblanc, va provocar una reacció en cadena a diverses subestacions barcelonines i va acabar provocant un gran incendi a la subestació del passeig de Maragall. Tot aquest cúmul de despropòsits va ocasionar el tall del subministrament d’aproximadament 300.000 usuaris i el caos a la ciutat. La majoria dels semàfors no funcionaven, els llums dels comerços tampoc, cosa que va ocasionar pèrdues a famílies i botiguers. 15 anys després, alguns veïns del passeig de Maragall i rodalies encara recorden amb angoixa aquell episodi.

Estava netejant i, de cop i volta, una explosió i una gran fumera. Tothom cridava i sortia corrents de l’estació elèctrica
veïna del passeig de Maragall

300.000 barcelonins sense llum durant 56 hores

Diverses subestacions de la xarxa elèctrica van quedar malmeses. La majoria, però, es van poder reparar en les hores immediates a l’incident. La subestació de Maragall va trigar setmanes a poder recuperar el servei. Es van haver de connectar transformadors a la xarxa d’alta tensió, tant a l’interior com a l’exterior de l’edifici, i van provocar diverses molèsties als veïns. En total es van instal·lar 156 generadors que subministraven energia directament als punts de consum. “Vam passar molts dies amb aquells aparells, amb un soroll que no ens deixava dormir”, afegeix una veïna.

Un malson per als veïns

Els veïns de la zona van ser els grans damnificats. Primerament per l’ensurt de l’explosió i del posterior incendi, i després per tots els greuges que van haver de patir. Tot i que la majoria de veïns amb els quals betevé ha contactat asseguren que les asseguradores i Fecsa-Endesa es van fer càrrec de les pèrdues econòmiques, tenen molt mal record de l’experiència. “Semblava que s’havia d’acabar el món. Estàvem a les fosques, sense nevera, sense rentadora, no podíem cuinar, no podíem fer res”, expliquen.

De fet, uns 80.000 afectats van presentar denúncia i Fecsa-Endesa va haver de pagar 40 milions d’euros d’indemnitzacions. Però durant les setmanes que van durar les reparacions, desenes de generadors van inundar els carrers. “Vam aconseguir sortir-nos-en i ara és un record que val més oblidar.”

Vam passar molta por. Ens entrava tot el fum a dins del negoci i no sabíem si podia passar alguna cosa més
veïna i antiga comerciant del barri
Veïns recorden angoixa gran apagada 2007

“Estem millor, però no ens aturem”

Des del Col·legi d’Enginyers de Catalunya asseguren que les infraestructures energètiques han millorat molt en els darrers 15 anys, per exemple, amb quilòmetres de xarxa de transport d’energies o noves subestacions. Tot i això, insisteixen que encara queden coses per fer: “El missatge és clar, estem millor però no ens aturem”, diu el president de la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut.

Una de les millores que Barcelona hauria de realitzar, segons Montagut, és l’electrificació del Port de Barcelona, amb l’objectiu de descarbonitzar-lo. A més, també insisteix que “per exemple, al centre de Barcelona, l’estació Valldonzella actualment treballa com un centre de distribució, però hauria de treballar com una subestació“. En aquest sentit, Montagut explica que fa anys que aquest espai s’hauria d’haver convertit en una subestació i considera que l’Ajuntament hauria d’agilitzar els tràmits i treballs per millorar la xarxa energètica.