La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat la incorporació de 500 nous rastrejadors (gestors covid, en la terminologia del departament) per detectar i aillar els nou casos positius de covid-19. Vergés creu que amb aquest reforç es podrà escurçar el temps per determinar la traçabilitat dels contagis. Aquests nous rastrejadors s’incorporaran en l’àmbit de l’atenció primària de manera que “entre tres i cinc dies es podrà tenir a la persona aïllada i amb els contactes identificats”, ha sentenciat la consellera. El pacient positiu de covid-19 rebrà un missatge al mòbil i una fitxa perquè ompli els contactes amb els que ha estat i, a partir d’aquí els contactes també rebran un missatge amb les indicacions a seguir.
Fins a 900 scouts fent seguiment de contactes
La consellera ha explicat que el sistema que han dissenyat és escalable, és a dir, que s’adapta en funció de la situació sanitària. Ara mateix hi ha 120 scouts, és a dir persones que fan trucades des d’un call center per seguir els contactes d’un contagi que ja han estat identificats. Aquesta xifra d’scouts es podrà ampliar fins a les 900 persones dependent del nombre de contagis. Salut assegura que aquesta xifra permetria fer el seguiment de fins a 1.500 contagis al dia, és a dir, la xifra que es va donar en el pic més alt de la primera onada de la pandèmia.
En total, les 120 persones dels call centers han gestionat 13.000 contactes, amb una mitjana de 1.700 trucades diàries.
Salut demana la col·laboració municipal
Vergés assegura, però, que sovint no n’hi ha prou amb una trucada de telèfon perquè els contactes d’un positiu facin l’aïllament a casa i, en aquest sentit, demana la col·laboració dels ajuntaments a través dels agents de vigilància comuntiaris. Segons Salut, això ha de permetre actuar en situacions més complexes, de colectius amb desigualtats socials, on no hi arriben les tecnologies o on l’idioma pot ser un obstacle. Vergés assegura que és el municipi qui “coneix bé la realitat” del seu entorn i qui pot ajudar a arribar a aquestes persones. Assegura que així li va comentar aquest dimecres a l’alcaldessa Ada Colau, a qui va demanar que posi treballadors municipals per assolir aquest objectiu.
En els darrers dies, diverses veus han posat en dubte que el sistema de rastrejadors estigui funcionant de forma eficaç. Professionals de l’atenció primària han lamentat que no s’hagi comptat amb els CAP en la tasca de detecció de casos de coronavirus. D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat a la Generalitat que augmenti el nombre de rastrejadors de la covid-19.