L’arribada de la primavera implica gaudir d’unes temperatures més suaus i dels dies més llargs, però alhora també és sinònim de gaudir de l’oci a l’aire lliure. I quan es fa en grup i en una zona residencial també té associat el soroll. Una molèstia que pateixen des de fa temps els veïns de diversos punts de la ciutat, com ara al “triangle golfo” del Poblenou o al carrer d’Enric Granados, a l’Eixample.

Grups de desenes de turistes, el soroll a Enric Granados

Un dels punts sorollosos de les nits de la ciutat és al carrer d’Enric Granados. L’octubre del 2022 va entrar en vigor la nova ordenança que, entre d’altres, reduïa l’horari d’obertura a les terrasses i l’aforament. Una mesura que, un any després, havia començat a donar resultats, ja que els veïns van admetre que el soroll s’havia reduït parcialment.

Amb tot, SOS Enric Granados alerta d’una tendència: els grups nombrosos de turistes. Jordi Badia, portaveu de la plataforma, concreta que es tracta de grups de més d’un centenar de persones, que arriben a la zona acompanyats d’un guia que els hi ha dut des de l’hotel. És una situació, lamenta Badia, que mou el problema a carrers com el de Mallorca.

Expedients sancionadors que caduquen

Una de les virtuts de l’ordenança que havia de regular la convivència nocturna de veïns i restauració al carrer d’Enric Granados és que s’han endurit les sancions —impliquen tancar locals i que perdin la llicència.

En aquest sentit, SOS Enric Granados considera que quan s’inicia un expedient sancionador, entre els recursos dels locals o del Gremi de Restauració, els processos es dilaten i acaben caducant. I això implica, denuncia Badia, que no es poden retirar les llicències als locals que incompleixen la normativa.

El pla antisoroll del “triangle golfo” no funciona

Al conegut com a “triangle golfo” la situació no és gaire millor. El mes de setembre va entrar en vigor el pla antisoroll impulsat per l’Ajuntament, amb l’objectiu de minimitzar el soroll i l’incivisme a la zona d’oci nocturn coneguda com a “triangle golfo”. Walter Carrer, membre de SOS Triangle Golfo —veí del carrer de Sancho de Ávila—, denuncia que no ha canviat res i que aquesta situació fa insostenible el dret al descans: “Ens costa dormir quatre dies dels set que té la setmana”, sentencia.

Nou mesos després, el consistori ha constatat que el soroll nocturn s’ha reduït en dos decibels, tot i que es tracta d’una mesura insuficient pels veïns d’aquest sector. Entrada la tardor, els veïns que viuen a la zona ja van alertar que les mesures del pla municipal havien dispersat el problema a altres carrers, com Sancho de Ávila, una circumstància que amb l’arribada de la primavera no ha pas millorat.