El pla de xoc per reduir al soroll a la zona coneguda popularment com el “triangle golfo” del Poblenou no entrarà en vigor fins al mes de setembre. Es va aprovar de forma inicial el 25 de maig i ara s’hauran de resoldre la dotzena d’al·legacions presentades per entitats del sector de l’oci nocturn, de la restauració i també pel moviment veïnal.

Entre les mesures previstes hi ha la restricció d’horaris de les terrasses, la prohibició d’organitzar festes (excepte la festa major i el festival Llum BCN) i també mantenir el veto actual d’obrir més locals i botigues on es venguin begudes alcohòliques. A més, també hi ha la previsió d’augmentar el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana a la zona. El regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, ha assegurat que l’objectiu és “buscar l’equilibri entre tenir hores d’oci nocturn i el descans dels veïns i veïnes”. Escudé també ha avançat que entre els darrers dos anys, entre el 2021 i el 2023, s’ha intensificat la lluita contra l’incivisme als carrers d’aquesta zona, i s’han imposat 23.000 sancions per beure i orinar al carrer. Segons fonts munipals, les multes per incivisme els dos anys anteriors, entre els anys 2019 i 2021, és a dir, en plena pandèmia, van ser 8.000.

Les terrasses hauran de tancar a les 23 h tot l’any

En el cas de les terrasses, l’horari d’obertura permès serà de 8 a 23 h durant tot l’any. Això suposarà, respecte a l’horari actual, tancar una hora abans els mesos d’hivern i dues hores abans durant l’estiu. A més, els responsables dels establiments hauran de col·locar tacs de goma a les taules i les cadires per minimitzar el soroll, protegir les cadenes amb les quals les subjecten amb silicona, plàstic o goma i marcar la superfície que ocupen a la via pública.

També hauran de prendre mesures contra el soroll els locals musicals i de restauració. Per exemple, instal·lar un limitadors de so per garantir que no se sobrepassin els decibels permesos i llençar el vidre abans de les 23 h. A la zona de màxima concentració de locals d’oci nocturn, l’Ajuntament també preveu reordenar el flux de persones per evitar que passin per carrers on hi hagi veïns. Si això no funciona, també s’aplicarà la reducció horària.

La zona afectada està delimitada pels carrers d’Almogàvers —entre el carrer de la Marina i d’Àlaba—, i els de Pallars i Pere IV —entre els carrers de Zamora i Àlaba—. Aquí hi ha quatre establiments amb activitat musical, 25 de restauració, 11 terrasses i 10 establiments on es venen begudes alcohòliques. Fa uns mesos, l’Ajuntament va fer sonometries durant nou setmanes consecutives a quatre punts del triangle lúdic i va concloure que se superaven amb escreix els límits permesos.

Escudé: “L’agost el salvarem”

El pla no estarà aprovat, previsiblement, fins a principis de setembre. David Escudé ha afirmat que “l’agost el salvarem” amb les mesures que ja estan en marxa. Des d’aquest cap de setmana, per exemple, ja hi ha més efectius de la Guàrdia Urbana a la zona i també s’ha ampliat la zona per on passa el camió que fa la neteja d’aigua (a l’inici només actuava al carrer de Pere IV). Escudé confia que “amb la col·laboració dels propis locals, que són els principals interessats, tinguem un estiu tranquil”.