Van arribar a l'immoble fa nou mesos perquè no tenien cap altra alternativa. La Raquel cobra la renda mínima d'inserció i explica que, per accedir a un pis de lloguer, li demanen avals i un contracte de feina que no té. RAQUEL CEREZALES "Estaba embarazada del pequeño, estaba de ocupa y me echaron. Tengo uno de ocho meses, uno de 11 años y uno de 13. La asistenta no me ayuda." Són una de les famílies que viuen als 11 pisos de l'edifici. Estan tots plens i per entrar-hi a viure van haver de pagar 500 euros a l'antic ocupant, la fórmula que s'ha imposat a l'edifici per intercanviar pisos. Va ser ocupat després d'una manifestació del moviment 15-M i actualment funciona de forma autogestionada. Molts dels ocupants tenen fills i, per això, reclamen atenció dels serveis socials. LUBOMIR GURGUR "Que miren los niños. Hay familias que necesitan ayuda." A l'edifici hi ha electricitat, però no hi ha aigua corrent i, per això, utilitzen garrafes per cuinar i netejar. Els veïns del barri denuncien que la part baixa de l'edifici, incendiada el 2012, s'ha deteriorat molt i reclamen a l'Ajuntament que prengui mesures. MARIA LLUÏSA SERRALTA, presidenta de l'AV Verdum "La situació, quant a convivència, podria explotar per alguna banda, i això passa per no fer-hi cap actuació. Cal analitzar els qui hi viuen i veure com se'ls pot ajudar." Fonts del consistori han indicat que Serveis Socials ja ha donat tractament a les famílies que han demanat ajuda. El problema no és nou i s'allarga: l'ocupació il·legal va ser denunciada el 2011 pel propietari, Cajamar i, quatre anys després, continua en mans del jutge.

Els temps juga en contra de l’Edifici 15-O del carrer d’Almagro. Des de l’octubre de 2011, en què va ser ocupat per grups vinculats al moviment del 15-M per destinar-lo a famílies en situacions socials vulnerables, la degradació augmenta cada dia que passa.

Veïns del barri denuncien que les baixos de l’edifici, incendiats el 2012, s’han deteriorat molt: hi ha deixalles i, fins i tot, rates en descomposició. La Maria Lluisa Serralta, presidenta de l’Associació de Veïns de Verdum, alerta que la convivència “podria explotar per alguna banda” i denuncia la inacció del consistori durant els darrers anys. Demanen que l’Ajuntament visiti les famílies que hi viuen, analitzi en quina situació es troben i els busqui solucions. Fonts del consistori han indicat que Serveis Socials ja ha donat tractament a les famílies que hi han demanat ajuda.

A l’edifici hi ha electricitat (que obtenen il·legalment i sense pagar) però no hi ha aigua corrent i, per això, els ocupants utilitzen garrafes per cuinar i netejar, que omplen a la font de la plaça. Segons el Lubomir Gurgur, que viu en un dels pisos, els problemes principals són les baralles que hi ha a vegades i la insalubritat: hi ha escarabats i, fins i tot, rates que pugen fins als habitatges.

Famílies en situacions socials molt fràgils

La Raquel Cerezales va arribar a l’immoble fa nou mesos perquè no tenien cap altra alternativa. Ella, que té dos fills més, d’11 i 13 anys, estava embarassada quan la van fer fora de la casa on vivia, també d’ocupa. Cobra la renda mínima d’inserció i explica que, per accedir a un pis de lloguer, li demanen avals i un contracte de feina que no té. Per entrar-hi a viure van haver de pagar 500 euros a l’antic ocupant, la fórmula que s’ha imposat a l’Edifici 15-O per intercanviar pisos.

La Raquel i el Lubomir, una de les famílies que viuen als 11 pisos de l’edifici, demanen un lloguer social i protecció per als infants. És la mateixa petició que fa en Joan Boit, un altre ocupant, que critica que ha “demanat un pis social a l’Ajuntament però em diuen que no perquè hi estic d’ocupa”.

La seva situació, que es repeteix en moltes famílies en situacions vulnerables, es converteix en un peix que és mossega la cua. Boit ingressa només 200 euros al mes, que cobra la seva dona fent tasques de neteja i esporàdicament treballa de constructor o fent reformes en habitatges. Afirma que no veu cap perspectiva de futur i reclama ajuda per al seu fill, que té una “minusvalidesa del 45 %”.

Pocs moviments al jutjat

El problema no és nou i s’allarga: l’ocupació il·legal va ser denunciada per Cajamar el 2011 amb l’objectiu de recuperar la propietat però els tràmits són lents i actualment encara continua el procés judicial.