La Maria Rosa ha retrobat avui amics i veïns de Can Valero, el barri que porta el cognom del seu avi. Fa 50 anys, la seva família tenia la botiga de queviures en un dels 10 barris de barraques que hi havia a Montjuïc. MARIA ROSA BONET, veïna de Can Valero "Montjuïc me'l conec de pam a pam, és el meu passat, la meva història i la recordo com si fos avui." Als anys 50 vivien 30.000 persones en aquest espai de la muntanya. La majoria lamenta que avui ja no quedi ni rastre d'aquelles 6.000 cases construïdes amb les seves mans. RAFEL USERO, Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica dels Barris de Barraques "Ni una pedra, ni un camí, ni una fita. No pot ser que el dia que faltem nosaltres, els marrecs de la muntanya, s'oblidi tot." L'alcaldessa Ada Colau ha destacat la importància de mantenir viva la memòria històrica de la ciutat. ADA COLAU, alcaldessa "Aquestes plaques ens recorden qui som i d'on venim, i dibuixen la nostra identitat." Aquesta placa commemorativa és la segona placa-monument de grans dimensions que commemora el passat barraquista de Barcelona. L'altra és al Somorrostro i se n'han d'instal·lar dues més: una al Turó de la Rovira i l'altra a la Perona, a la Sagrera.

La placa s’ha instal·lat a la cruïlla del passeig Olímpic amb el carrer del Doctor Font i Quer, i s’ha inaugurat aquest diumenge al migdia. Més d’un centenar de veïns han participat en un acte emotiu en què molts d’ells han repassat com va ser la seva infantesa i joventut en un barri on -recorden- no hi arribaven els autobusos. Les 6.000 cases que van formar els 10 barris de barraques de Montjuïc estaven fetes pels propis veïns, amb sostres d’uralita i parets que no aïllaven del fred de la muntanya de Barcelona.

S’han reunit per celebrar junts una cita tan especial i rememorar anècdotes del passat. La Gregoria, que està a punt de fer 93 anys, ha recordat quan tenia els seus tres fills petits i els havia de portar al metge a peu perquè a Can Valero no hi arribava l’autobús. Entre els veïns que s’han sumat a l’homenatge també hi havia la Maria Rosa néta del propietari del bar i botiga de queviures Casa Valero, que va donar nom al barri.

Les entitats de recuperació de la memòria històrica, que han impulsat la instal·lació de tot un seguit de plaques commemoratives als antics barris de barraques de tota la ciutat, remarquen que amb aquest programa es retorna la dignitat a uns veïns que van treballar per construir la Barcelona actual i que sempre havien estat considerats habitants de segona, d’un suburbi de la gran ciutat.