LUIS BLANCO, portaveu de la Marxa de la Dignitat "La marxa de la dignitat és l'espai de confluència i de lluita comú per fer un canvi radical de les polítiques." JOSÉ GUILLERMO GULLÉN "Tiene que demostrarle a estos grandes que el pueblo está unido y que vamos a darle duro por nuestros derechos, unos derechos que ya estaban ganados y que los hemos perdido poco a poco por nuestro silencio. Lo cuál ahora ya no, el miedo se acabó, vamos a por ellos."

Volien “un 24 d’octubre sonat” i l’han aconseguit. Com a mínim a la plaça de Catalunya i al llarg del recorregut de la manifestació que aquesta tarda ha pujat pel passeig de Gràcia fins als Jardinets. Els manifestants s’han trobat a les 18 h al centre de la plaça de Catalunya, on ha començat la cassolada contra el pagament del deute als bancs, les privatitzacions o l’especulació financera, a més de reivindicar els serveis públics i la memòria històrica.

La pancarta principal de la manifestació deia “Només ho farà el poble”, perquè el moviment de les Marxes de la Dignitat reivindica “una gestió democràtica i participada de les nostres vides”, davant de la ineficàcia i la corrupció que denuncien en l’actual sistema polític i econòmic. Però al costat d’aquest missatge principal s’hi han pogut veure molts d’altres en sintonia, tenint en compte la pluralitat que també ha conformat la manifestació d’avui. Per exemple, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, recentment constituït, s’hi ha fet visible amb la seva pròpia pancarta. També hi havia activistes de Papers per a Tothom i de la plataforma Tanquem els CIEs, atès que el tancament dels centres d’internament d’estrangers i l’abolició de la Llei d’estrangeria també formen part de les reivindicacions de les Marxes de la Dignitat.

En la marxa s’han fet prou visibles les banderes del sindicat CGT i de diversos cercles de Podem, a més d’una gran bandera republicana. També hi han participat les marees groga i blanca, en defensa de l’educació i la sanitat públiques. Per exemple, els afectats de síndromes de sensibilització central (fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitats químiques) s’han sumat a la marxa per denunciar que consideren mal ateses les seves malalties a la sanitat pública.

A ritme de xiulets i cassoles, la Marxa de la Dignitat ha recorregut durant una hora i mitja tot el passeig de Gràcia. La xiulada ha estat encara més sonora en passar per davant de la Borsa de Barcelona. Cap a les 19.30 h, la marxa ha acabat per sobre de la plaça de Joan Carles I, un nom que els manifestants també voldrien canviar.

El moviment de les Marxes de la Dignitat va néixer l’any passat. Col·lectius d’aturats i activistes en contra de les desigualtats van anar caminant durant setmanes des de punts d’arreu d’Espanya fins a Madrid per participar en una gran manifestació a Madrid el 22 de març d’enguany (22-S). A la tardor es van tornar a convocar manifestacions a totes les ciutats espanyoles. A Barcelona, el 29 de novembre milers de persones van sortir al carrer sota la pluja.