Els veïns d’un dels edificis a tocar del Fòrum conviuen de forma involuntària dia sí dia també amb la droga i els seus estralls. Asseguren que persones de diferents edats es punxen a plena llum del dia als bancs propers al parc infantil que tenen sota de casa. També ho confirmen treballadors de la zona, que s’ho troben quan comencen la jornada laboral.

Restes de xeringues al parc

Expliquen que diàriament es troben restes de xeringues i d’altres materials per al consum de droga al terra i a les escales del pàrquing que hi ha a la plaça del Fòrum. En el cas dels veïns, denuncien que s’ho troben a l’àrea enjardinada que hi ha sota de casa, que també disposa d’un parc infantil. Així ho assegura l’Eric, resident a la zona, que descriu la situació com a “terrible i trista alhora”.

Cada dia veiem com es punxen drogues a sota de casa i deixen les xeringues amagades a l’herba”
Eric, resident als entorns del Fòrum

Diuen que sovint es desvien per altres camins per evitar trobar-s’ho quan van amb els fills o passegen el gos. “És perillós”, remarquen, i de fet expliquen que el gos d’un dels veïns es va clavar recentment una agulla en una pota.

Els veïns reconeixen que personal sanitari recull el material diàriament i la policia hi acudeix quan li truquen —amb molta freqüència, diuen. Però creuen que “no és suficient” perquè el problema persisteix. Una altra dona resident als entorns de la rambla de Prim confessa sentir por en sortir de casa a partir del vespre i creu que el consum de droga a la zona “ha augmentat moltíssim”.

Denuncien crits, baralles i robatoris

Els veïns denuncien que les persones que consumeixen drogues criden i es barallen entre elles i que des de fa un any han proliferat els robatoris als garatges. “Han saquejat una desena de trasters, bicis i un patinet elèctric”, asseguren. Expliquen que es colen als pàrquings quan ells hi entren en cotxe, una situació que els genera inseguretat i por.

Edificis propers a dos centres de reducció de danys

El veïnat atribueix la presència de drogues al carrer als dos centres de reducció de danys (REDAN) que hi ha a la zona i demana que se’n tanqui almenys un. Els gestiona l’Hospital del Mar amb l’objectiu tant de reduir les malalties i la mortalitat derivades del consum de substàncies com de disminuir l’impacte que tenen en l’entorn.

Segons Francina Fonseca, psiquiatra i directora de Procés d’Addiccions de l’Hospital del Mar, “no és cert que els consumidors de drogues vagin on hi ha els centres de reducció de danys sinó a l’inrevés”. I cita el “model Barcelona d’atenció a la drogodependència”, amb el qual s’habiliten equipaments i serveis per fer front a aquesta realitat.

Els horaris limitats dels centres

Aquesta psiquiatra defensa que “no és admissible” trobar xeringues en entorns on hi ha criatures i explica que els centres de reducció de danys no estan oberts les 24 hores, tot i que “s’està demanant que sigui així”. Apunta que calen finançament i molt personal per fer-ho possible. També creu que aquests centres “no poden absorbir el consum que hi ha”, que és superior a anys anteriors, “perquè hi ha més venda”.

El Sergi, un extreballador d’un dels centres, considera “mala praxi dels usuaris” el fet que es punxin al carrer, ja que als REDAN hi ha espais habilitats per fer-ho i “poden injectar-se qualsevol substància”. En aquest sentit, Francina Fonseca deixa clar que es fa “molta feina perquè les persones que consumeixin entrin a dins dels centres”.

L’Ajuntament assegura que es continua prioritzant la vigilància en aquests espais del barri del Besòs i el Maresme, tant per part de la Guàrdia Urbana com de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, amb la recollida de xeringues diària a la zona.