El Sindicat de Barri va néixer fa quatre anys amb un objectiu de lluita transversal però la crisi d’habitatge al barri ha fet que des del darrer any i mig posés totes les forces a la defensa del dret a l’habitatge. Cada dilluns a la tarda se citen a l’Ateneu la Base en una assemblea en què atenen casos de persones que pateixen assetjament immobiliari o riscos de desnonament i s’organitzen per fer-hi front col·lectivament: assessorament jurídic i suport emocional.

El projecte que actualment tenen sobre la taula és l’elaboració d’un cens per detectar tots els edificis d’un sol propietari i disposar així d’una radiografia realista del barri. Pentinen el barri carrer per carrer i parlen amb els veïns per informar-los de la situació en què està la finca on viuen i dels riscos als quals s’exposen, com el mòbing immobiliari o la no renovació dels contractes de lloguer.

Sindicat de Barri

Tot i que la casuística és molt diversa, des del sindicat afirmen que hi ha una tendència alarmant, les finques que són propietat de fons d’inversió i que, prèvia rehabilitació de l’immoble, expulsen els veïns per augmentar els lloguers i treure’n més rendiment econòmic amb l’entrada de població -en alguns casos estrangera- amb rendes més altes.

Xoan Vázquez, membre del Sindicat, explica que  van iniciar el cens fa un parell de mesos i preveuen tenir-lo llest aquest febrer. Des del sindicat ofereixen assessorament per fer front a aquest tipus de situacions de manera col·lectiva i combativa, i tenen una premissa: que ningú no hagi de marxar del barri.

Sindicat de Barri del Poble-sec

L’Enric i la Maribel són un cas d’èxit del sindicat. Pagaven un lloguer de renda antiga a la plaça del Sortidor i, quan va morir la seva mare -el pis estava a nom seu-, el propietari els va enviar un burofax i els va expulsar del pis on havien viscut tota la vida sense possibilitat de negociar un arrendament. En aquesta situació extrema -en què percebien la pensió de l’Enric com a únic ingrés econòmic-  es van dirigir al sindicat i, segons la Maribel, gràcies a ells, van visitar una assistenta, es van apuntar a habitatge de lloguer i van trobar un pis al barri que podien pagar.