El dijous 15 de febrer l’associació Edmaktub va rebre el primer avís d’albiraments de balenes d’aquesta temporada a la costa catalana. Després d’un segon avís per ràdio l’endemà, l’equip científic començarà la seva investigació el proper 1 de març i salparà des del Club Nàutic Vilanova.

El dijous 1 de març un equip d’11 científics de l’associació Edmaktub iniciaran la cinquena temporada del Projecte rorqual, la campanya que pretén estudiar i conèixer aquesta espècie en profunditat. El rorqual comú, una balena en perill d’extinció, és el més gran del Mediterrani, pot arribar a fer fins a 24 metres de longitud, i s’ha tornat a albirar a la costa del Garraf. Les balenes, a diferència del que es podria pensar, no estan de pas, sinó que les aigües marines del Garraf són una zona que transiten freqüentment. Un equip de betevé va acompanyar l’expedició la temporada 2017. Les balenes realitzen aquestes migracions estacionals per alimentar-se i reproduir-se.

L’any passat, en 50 dies de campanya, més de 300 balenes van ser albirades al litoral català: 102 registrades per l’equip científic i un total de 155 avisos de la xarxa de pescadors i navegants que col·laboren amb el projecte, amb més de 200 balenes observades.

El catamarà d’Edmaktub salparà des del Club Nàutic Vilanova el proper 1 de març. És una iniciativa que té per objecte d’estudi i conservació l’espècie rorqual comú a la franja costanera entre Tarragona i Barcelona i incorpora tècniques d’investigació innovadores com l’ús de drons. El projecte preveu tres àmbits d’actuació: investigació, educació i divulgació per conservar el mitjà aquàtic de les balenes i promoure la utilització de mètodes d’investigació no invasius per als animals.