El responsable de comunicació de Marea Blanca, Enric Feliu, ha remarcat que el 26 % del pressupost de la Generalitat correspon a la Conselleria de Salut i, per tant, és la partida més important del pressupost del govern. Per aquesta raó, demanen que els partits polítics aprofundeixin en la proposta de model sanitari i exigeixen que transformi el sistema sanitari català en un sistema 100 % públic.

La portaveu de la Coordinadora d’Entitats SAP Muntanya, Trini Cuesta, reivindica que es visibilitzi el dret a la salut durant la campanya electoral i que els partits facin un debat públic, com es fa en altres sectors com el de l’ensenyament.

La llarga lluita per reduir les llistes d’espera

Feliu ha criticat que els serveis d’urgències d’alguns hospitals com el Vall d’Hebron i l’Hospital del Mar es troben en situació de col·lapse, fins i tot abans de l’entrada de la grip, i ha denunciat que aquest fet afecta la dignitat dels usuaris i les condicions laborals dels professionals.

La situació a l’atenció primària també és crítica. Elio Conesa, infermer i membre de Rebel·lió Atenció Primària, alerta que les llistes d’espera desitjables a l’atenció primària són de 48 hores però la realitat actual fa que siguin molt més llargues perquè no se substitueixen els treballadors que estan de baixa per malaltia o jubilació. En molts casos, diu, els infermers es troben que hi ha tres persones que tenen cita per la mateixa hora, fet que va en detriment del temps i la qualitat de l’atenció dedicada als usuaris.