Veïns dels voltants de l’Hospital Vall d’Hebron s’han constituït en una plataforma per demanar que disminueixi el soroll que genera el centre sanitari. El més ensordidor és el que prové dels helicòpters que aterren a l’heliport, inaugurat a finals de l’any passat, i que està situat a només 60 metres d’alguns habitatges.

Fa 10 anys que van començar les queixes pels sistemes de ventilació que estan en funcionament tot el dia i que provoquen un brugit constant. Els veïns més afectats són sobretot els qui viuen als blocs de lavinguda del Jordà, 12; i del carrer d’Idumea, 8, a Sant Genís dels Agudells. Segons l’Eva Cuenca, una veïna afectada, “hi ha nits que el so del l’helicòpter ens desperta i tot plegat ens afecta el descans i la salut”. De fet, l’Ajuntament ja ha obert un expedient sancionador.

Els veïns han mesurat el soroll emès per l’hospital amb un sonòmetre i han comprovat que els nivells superen sovint els 50 decibels recomanats. La molèstia prové sobretot de les 11 turbines gegants de climatització situades a uns 100 metres dels pisos. Però també cal sumar-hi el soroll de l’helicòpter, que hi aterra entre dos i quatre cops als dia.

Silenciadors als helicòpters com a solució

L’Ajuntament ha mitjançat en el conflicte entre veïns i hospital i assegura que s’està buscant la manera d’aïllar el soroll que emeten les turbines. A més, la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, ha apuntat la possibilitat que en un futur s’instal·lin silenciadors als helicòpters i a mitjà termini es pugui traslladar l’heliport a un altre punt més apartat dels habitatges.

Per la seva banda, fonts de l’Hospital Vall d’Hebron diuen que estan en contacte permanent amb el veïnat i que estan aplicant solucions per disminuir el soroll que generen algunes activitats sanitàries. També lamenten les molèsties que estan causant, tot i que respecte a l’heliport asseguren tenir vigents tots els permisos municipals, autonòmics i estatals per al seu funcionament.

Més de 400 firmes a favor de les queixes veïnals

Les queixes veïnals pel soroll es remunten al 2011. Els darrers anys, però, els problema ha anat en augment per les diverses ampliacions del recinte hospitalari. Per això, s’ha constituït la Plataforma d’afectats pels sorolls de l’Hospital de la Vall d’Hebron, que en pocs dies han recollit més de 400 firmes. A més, tenen previst penjar pancartes als balcons per denunciar la molèstia que pateixen.

“Portem anys reivindicant el problema i veiem que mai se soluciona”, afirma Clara García, de l’Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells. Les darreres setmanes també han denunciat el soroll que provoquen uns dipòsits d’oxigen i nitrogen medicinal quan fan la descompressió. Els veïns han detectat unes fuites que temen que algun dia puguin provocar algun incendi o explosió.