“Els responsables dels actes vandàlics haurien de pagar-ne els desperfectes”. Qui així s’expressa és Vicenç Ros, propietari de la camiseria Ros, del carrer de la Creu Coberta, a qui un grup de joves van trencar els vidres de l’establiment la matinada de diumenge a cops de pernil. Assegura que la nit de diumenge a dilluns només va dormir una hora i que encara està molt afectat pel que va passar.

Aquest comerciant d’Hostafrancs ha compartit amb betevé la sensació d’impotència, ja que fa tot just un any també van vandalitzar-li l’establiment. En aquella ocasió, afirma que dels 14.000 euros a què ascendia la trencadissa només en va recuperar 4.000. Ros assegura que abans que tornessin a malmetre la seva botiga va demanar a l’Ajuntament posar una persiana a la part de fora de la camiseria per evitar el que va passar el darrer cap de setmana, però afirma que “no li van donar permís”.

Tornar a la normalitat

Qui aquest dilluns ha intentat mirar cap endavant són el responsable i els treballadors de la Xarcuteria Muntanya, també al carrer de la Creu Coberta. Expliquen que van patir “un bon ensurt” quan van entrar a saquejar l’establiment. Afirmen que encara no poden quantificar els danys soferts i que entre dilluns i dimarts els visitarà un pèrit per valorar-los.

L’assessoria jurídica Porta, a tocar de la xarcuteria, també va patir desperfectes diumenge en el marc de les Festes de la Mercè. L’advocada Patrícia Porta assegura que van “donar una puntada de peu” a la persiana que va fer que “descarrilés”. Porta pensa que potser volien endur-se “els ordinadors de l’oficina o la pantalla de plasma de l’aparador”. La major part dels veïns amb qui betevé ha pogut parlar expliquen que se senten abandonats per segon any consecutiu.

Danys valorats en 100.000 euros

Lluís Llanas, president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, assegura que els comerciants estan “enfadats i decebuts”. Explica que prèviament als fets de diumenge ja van advertir que passaria tant l’Administració com els cossos policials i es pregunta on era la policia aquella matinada. Pensa que el dispositiu no va ser l’adequat i creu que “Barcelona té un greu problema de seguretat”. Llanas ha dit a betevé que quantifiquen els danys patits entre 95.000 i 100.000 euros. Això, diu el president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, sense comptar els desperfectes al mobiliari urbà.

La Cambra de Comerç condemna els aldarulls

La Cambra de Comerç ha condemnat els aldarulls durant les Festes de la Mercè i s’ha solidaritzat amb els comerços assaltats. Segons aquesta entitat, els actes vandàlics, a més de constituir delictes, generen un gran impacte econòmic als negocis afectats. A banda, han assegurat que “afecten la imatge de Barcelona”. La Cambra de Comerç es posa a disposició dels comerços saquejats per ser l’altaveu de les seves reivindicacions.