"Que et passi a l'estiu? Bé, sempre tens alternatives, no? si fa bon temps. Però ara amb aquesta onada de fred què fem? Què fem totes aquestes persones d'aquests edificis? Com soparem? No ho sé. Hauré de tornar a sortir a fora a sopar..." "Estem una mica indignats, no? de tenir sempre aquestes avaries amb la llum. Sempre que hi ha una petita obra per arreglar de millora o així no sé si és perquè són diferents empreses les que venen industrials i això que arreglen una cosa, però n'espatllen una altra, no? I en aquests casos ha estat, repetidament, la de la llum." "Dues vegades a l'any almenys ens passa això. I fins i tot et diria que tres. I cada vegada és pel mateix cantó. Ara han acabat d'arreglar el carrer... espatllat." "Jo de cap manera, estic mirant a veure què faig amb els meus fills perquè, és clar, tot és elèctric, no tenim estufa, no podem cuinar, no ens podem dutxar ni res... Jo, és clar, com que tinc fills doncs hauré de tirar de l'àvia perquè... no pots fer altra cosa tampoc."

Un altre cop sense llum?“, pregunta una dona gran des del llindar de la porta de casa seva a un altre veí. “Sí, senyora, els operaris encara hi estan treballant”, li respon ell. “Aquest migdia a la meva dona li han dit que estaria resolt aquesta tarda, però ja ho veu, ara diuen que potser fins demà”, es queixa l’home, que acaba de tornar a casa amb l’esperança de trobar-se que ja hi hauria electricitat.

Tot va començar dimarts a la tarda-vespre, quan la llum va anar marxant progressivament. “No va ser un tall en sec”, expliquen, “sinó que primer va començar a baixar la intensitat, després van deixar de funcionar alguns aparells i al cap d’una estona ja ens vam quedar a les fosques”. Tots asseguren que van trucar a la companyia, que, en un inici, no reconeixia l’avaria i els amenaçava de cobrar-los l’import de la reparació, si els enviaven algun operari.

Finalment, però, els treballadors de la companyia són allà, obrint una rasa a la plaça del Raspall. Han rebut l’ordre de no marxar-ne fins que hagin aconseguit resoldre la incidència. S’hi passaran tota la nit treballant, si cal. I és que, segons la companyia, no és poca cosa. L’avaria, diu Endesa, s’ha produït en una línia subterrània amb 12 escomeses interiors. Això vol dir que, per poder localitzar l’origen de l’avaria i reparar-la, haurien d’entrar a la dotzena de finques per on passa la línia i això voldria dir més temps i més molèsties per als veïns. Per això, finalment, han optat per substituir tot el tub afectat.

Els veïns del carrer de Tordera es queixen que avaries com aquesta són el pa de cada dia. “Estem una mica indignats, a la mínima que fan alguna actuació al carrer, ens quedem sense llum“, assegura una dona, que subratlla que els operaris municipals tot just acaben d’asfaltar la via. “Que et passi a l’estiu, encara, però ara amb aquesta onada de fred, què fem?“, diu un altre veí que, resignat, enfila cap a casa a buscar unes espelmes.