El veïns de la baixada de la Glòria veuran renovar les escales mecàniques aviat. Les obres començaran al desembre i això hauria de ser una bona notícia, però, de moment, la satisfacció només és “a mitges”. Les escales de la baixada de la Glòria només són de pujada i el veïnat vol que també s’hi pugui baixar. Ara bé, segons el districte de Gràcia, és impossible per falta d’espai. Concretament, manquen 75 centímetres d’amplària que han convertit aquesta reivindicació dels veïns en un trencaclosques.

Aquestes escales uneixen l’avinguda de Vallcarca amb la del Coll del Portell i són molt utilitzades per arribar al Parc Güell. La mobilitat a la zona és complicada, ja que l’orografia és molt costeruda i hi viu molta gent gran. Per això el veïnat demana una solució completa, amb escales de pujada i de baixada automàtiques.

L’Ajuntament vol tirar endavant les obres al desembre

El tema es va portar a la darrera Comissió d’Urbanisme, en què el regidor de Gràcia, Eloi Badia, va explicar que tot i forçar la normativa, segons els tècnics, falten 75 cm per encabir-hi escales descendents i va recordar que el pressupost està aprovat per fer la reforma aquest 2022. “Si les obres no es fan al desembre, s’hauran de desplaçar un any i mig”.

El que sí que s’ha previst és incorporar una segona escala mecànica en sentit descendent en el tram sisè, que és més ample, i s’han estudiat altres alternatives com fer les escales reversibles o instal·lar les escales mecàniques a la baixada de Briz. Però la plataforma veïnal avisa que per accedir a aquest carrer s’ha de superar un carrer en pujada.

escales baixada gloria

Les escales mecàniques més antigues de la ciutat

A més, fa més de quatre anys que alguns trams de les escales mecàniques d’aquest carrer no funcionen i per això fa temps que el veïnat no només ha de baixar a peu, sinó que també hi ha de pujar. Resulta que són les escales més antigues de la ciutat i això ha fet que estiguin descatalogades i que ja no es puguin arreglar, per això es fa la reforma.

Els veïns no estan d’acord amb el projecte

“Ja fa molt de temps que estem així, ara sembla que faran obres per solucionar-ho, si podem pujar, però per baixar hem de caminar igual, és una solució a mitges“, es queixen els veïns. De fet, hi ha gent gran que no surt de casa i que depèn de familiars que els facin la compra, perquè les úniques opcions són baixar pendents o escales a peu.

La plataforma veïnal de les escales de la baixada de la Glòria afirma que han fet la consulta amb arquitectes, que els han assegurat que és possible afegir-les: “La normativa permet fer ajustos raonables en casos especials, com és el nostre, amb una orografia tan complicada”.