Les dues principals federacions veïnals de Barcelona i Madrid s’han unit per reclamar conjuntament al defensor del poble, Ángel Gabilondo, una actuació urgent per frenar el que consideren una “expansió descontrolada” de les terrasses en aquestes dues ciutats. L’acció, l’encapçala la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i la Federació Regional d’Associacions Veïnals de Madrid (FRAVM), juntament amb FACUA, defensora dels drets dels consumidors.

Les entitats que demanen l’actuació del Defensor del Poble consideren que aquesta expansió de les terrasses “afecta greument la salut de les persones”. Constaten, a més, que es tracta d’un problema comú a Madrid i Barcelona, tot i que a les dues ciutats hi governen partits de partits molt diferents. En aquest sentit, creuen que ni els canvis normatius recents, ni les mesures adoptades “no han servit per resoldre l’impacte sobre el veïnat” que, consideren, “es continua aguditzant”.

El soroll a les terrasses, un problema de salut

La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha posat l’èmfasi amb el soroll que generen moltes de les terrasses que hi ha a la ciutat i les afectacions que això té sobre la salut dels ciutadans, com alteracions de la son, cardiovasculars, sobre l’estat d’ànim, o deficiències en el sistema immunològic. Per Quique Villalobos, president de la FRAVM, un altre dels problemes és que s’han “apropiat” de l’espai públic, i que l’Administració no controla ni inspecciona aquesta activitat. “No sabem amb quins mitjans humans i materials compta l’Administració per fer valer els drets dels ciutadans”, critica.

2.000 taules més que abans de la pandèmia

La FAVB també contradiu els arguments del Gremi de Restauració, que assegura que s’està anant cap a una denegació massiva” de les terrasses ampliades durant la pandèmia. Segons la federació d’entitats, actualment a Barcelona hi ha 2.000 taules més a les terrasses, que ocupen 66.000 m2 de voreres i calçades. El problema, però, no és aquest. Segons Pere Mariné, “la realitat és molt pitjor” perquè els establiments no compleixen amb el nombre de taules autoritzades. “El més habitual és que en posin el doble, el triple o més”, afirma. De fet, la FAVB va començar una fa un any una campanya de fotodenúncies d’establiments que incomplien la normativa i han presentat més d’un centenar de denúncies administratives.