Foto: @josepmuntpros

La pèrgola de l’avinguda d’Icària s’ha convertit en un símbol d’aquesta via, que es va construir pels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Es tracta d’una obra dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós que aquest dilluns al matí s’ha despertat amb un nou ús.

Els veïns han alertat que hi havia un dels replans de la pèrgola ocupat per diferents materials com un carretó de supermercat, una manta tèrmica, una cadira i caixes de cartó. Expliquen que temen pel risc que aquest assentament comporta, tant pel que fa a la situació de l’ocupant, com per als vianants que poden rebre l’impacte d’aquests materials si cauen des de certa altura i pel manteniment de l’obra escultòrica. Finalment, però, s’ha desallotjat la pèrgola i s’han retirat tots els materials.

Accés fàcil a la part superior de la pèrgola

La pèrgola permet un accés senzill a la part superior a través d’estructures que són com escales integrades a la mateixa instal·lació. La facilitat per accedir-hi fa témer el veïnat de la zona que pugui haver-hi un efecte crida i hi hagi més persones que utilitzin l’obra per instal·lar-s’hi o guardar-hi estris i materials.

Foto: @josepmuntpros

Una obra símbol del passat

Una altra de les preocupacions és per la mateixa obra, que creuen que s’ha de preservar perquè no es degradi. Aquest projecte dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós del 1992 és una revisió del passat de la zona que fa una crítica a la intervenció seguint el principi de la taula rasa que es va fer al barri d’Icària per la celebració del Jocs Olímpics. Per això, la pèrgola vol evocar el passat industrial i les antigues vies del tren que passaven per allà.