Es mou en cadira de rodes amb destresa, seguretat i sense pràcticament assistència. El dia a dia del jove Carlos Franco ha fet un gir des que ha participat al programa Vida activa de l’Institut Guttmann. El projecte acull cinc persones amb algun tipus de discapacitat als pisos adaptats que l’hospital té a Barcelona i, durant dues setmanes, treballen braç a braç per guanyar autonomia i independència.

El Carlos ja fa anys que va en cadira de rodes, però no ha estat fins ara que ha descobert el que és capaç de fer. “No sabia que amb tantes eines podria fer tantes coses”, relata. I la fita del programa és precisament aquesta: oferir eines als cinc participants amb lesió medul·lar perquè aprenguin entre ells i amb el suport dels monitors, que els donen pautes per, per exemple, fer feines de casa o bé transferir-se sols de la cadira al sofà.

Segons Jana Arimany, coordinadora de Vida activa, la idea és “sortir del model de l’hospital, en el qual la persona adquireix un rol més passiu, i passar a un entorn més real”. Al programa, doncs, els ensenyen trucs, però també hi ha altres formes de guanyar autonomia: els animen a practicar esport ─rugbi, pàdel o defensa personal─ i a desplaçar-se per la ciutat per posar-ne a prova l’accessibilitat.

Resoldre barreres té un efecte directe en el concepte que es té d’un mateix
Júlia Castelló, terapeuta ocupacional a Vida activa

En definitiva, el Vida activa vol trencar murs: “Resoldre barreres té un efecte directe en el concepte que es té d’un mateix. T’estimes, et veus capaç de fer més coses, vas a més llocs… això és el que volem aconseguir”, explica Júlia Castelló, terapeuta ocupacional. La d’enguany ha estat la primera edició del programa ─va acabar el 13 de maig─ i la intenció de l’Institut Guttmann és replicar-lo a la tardor amb persones amb dany cerebral.