Fins a 60 entitats han signat el manifest Infància i pantalles 0-6 anys. L’objectiu és conscienciar sobre la necessitat de protegir la primera infància, aquella entre els zero i els sis anys, de la sobreexposició a les pantalles digitals.
El manifest també vol oferir un seguit de claus als pares perquè siguin conscients de la problemàtica i puguin actuar a temps.

El fals mite del “nadiu digital”

El manifest també vol promoure una major consciència social per deixar de normalitzar l’ús de les pantalles abans dels tres anys. Els autors del manifest utilitzen el clàssic exemple dels pares que deixen al nen una tauleta quan estan dinant en un restaurant. Aquests pares fins i tot veuen com una cosa positiva que sàpiga trobar per ell mateix continguts a les plataformes i que, en definitiva, el nen sigui un “nadiu digital”.

Marta Portero és doctora en neurociència i una de les autores del manifest i opina que “aquest concepte de ‘nadiu digital’ no està corroborat, el fet d’estar utilitzant una pantalla no ens està fent experts en informàtica, en programació o en disseny gràfic. L’ús de les tauletes és senzill, ràpid i intuïtiu i no ens està fent tècnicament més potents”.

Aquest concepte de ‘nadiu digital’ no està corroborat, el fet d’estar utilitzant una pantalla no ens està fent experts en informàtica
Marta Portero, doctora en neurociència i autora del manifest

Els efectes de la sobreexposició a les tauletes

Aquest efecte xumet o cangur que tenen les pantalles dels dispositius digitals és el que cal evitar perquè tenen efectes adversos ben clars en els més petits. Portero n’assenyala alguns: “Poden tenir efectes en àmbit emocional, els infants exposats a moltes hores de pantalles tenen una menor capacitat de regular les emocions. Això és normal perquè les tauletes permeten activitats ràpides, amenes i plaents. A més la recompensa que obtenim és immediata i gratificant. Tot plegat pot causar conductes més impulsives o fins i tot irritables. Si veiem quan retirem la pantalla que hi ha plor o irritabilitat això és un indicador”.

L’ús intensiu de les pantalles pot causar conductes més impulsives o fins i tot irritables. Si veiem, quan retirem la pantalla, que hi ha plor o irritabilitat, això és un indicador”
Marta Portero, doctora en neurociència i autora del manifest

Dels zero als sis anys, l’etapa clau en el desenvolupament cognitiu

La doctora en neurociència especifica que dels zero als sis anys el desenvolupament del cervell és molt potent, és quan es realitzen més connexions cerebrals. Segons Portero, “és molt important en aquesta etapa el contacte directe amb els estímuls, la interacció directa amb l’entorn. La pantalla ens està limitant tota aquesta estimulació sensorial, avui dia la pantalla és molt limitada i poc potent per al desenvolupament cerebral“.