laboratori hospital
hospital laboratori

Científics de tot el món treballen a ple rendiment per trobar una vacuna o tractament contra el coronavirus. Ara, s’ha donat un pas més amb la fita que ha aconseguit un equip d’especialistes de Barcelona. El Grup de Recerca en Malalties Hepàtiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han seqüenciat el genoma complet de dues soques del SARS-CoV-2 (coronavirus) de dos pacients. Ho han fet en només 15 dies, un temps rècord.

Des del punt de vista epidemiològic, segons informa l’hospital, això és important perquè permetrà comparar les seqüències entre diferents poblacions i països d’arreu del món per veure com el virus va canviant a mesura que s’estén entre la població. Aquest coneixement serà útil per predir què pot passar en els pròxims anys i com actuar.

Base de dades internacional

El projecte s’havia d’allargar un any, però la pandèmia del coronavirus l’ha convertit “en una carrera contrarellotge”, segons els responsables mèdics. Ara les dades que s’han obtingut es publicaran en una base de dades internacional, anomenada GISAID. Es tracta d’una base de dades d’accés lliure que recull les seqüències de milers de virus de la grip i dades epidemiològiques i clíniques relacionades.

En un comunicat, l’Hospital Vall d’Hebron ha explicat que obtenir el genoma complet del virus SARS-CoV-2 en cada individu obre les portes a l’estudi de la seva variabilitat, de l’evolució del virus i de factors de pronòstics dels pacients. També, “estudiant aquestes seqüències, podem estudiar el grau de conservació, és a dir, podem veure quines són les zones del virus que quasi mai no canvien i, per tant, serien les millors dianes per al disseny de vacunes i antivirals d’acció directa”.

Comparteix a: