SÍLVIA ARÉVALO, responsable de medicina fetal de l'Hospital Vall d'Hebron "Des del anys 2000-2002 es va començar a fer la cirurgia fetal, amb la qual se seleccionen els casos que tenen mal pronòstic per posar-los un valor a la tràquea i, així, intentar millorar el seu pronòstic pulmonar. D'aquesta manera el fetus tindrà un pulmó millorat quan neixi i es podrà operar postnatalment".

Cada any es detecten 20 casos d’hèrnia diafragmàtica congènita a Espanya. Experts i afectats insisteixen en la importància de donar a conèixer la malaltia. Concretament, l’obertura anormal del diafragma, el múscul que separa el pit de l’abdomen, fa que els òrgans abdominals pugin fins la cavitat toràcica i això repercuteix en el desenvolupament dels pulmons.

Durant la jornada d’aquest diumenge, professionals sanitaris de l’Hospital Vall d’Hebron han explicat quina ha estat l’evolució del tractament i diagnòstic d’aquesta patologia. Ara ja es pot detectar durant l’embaràs, fet que ha elevat la taxa de supervivència al 50 % dels pacients.

Un dels grans avenços ha estat la cirurgia fetal o prenatal, que permet intervenir el fetus dins del ventre de la mare. Entre les setmanes 25 i 26 de l’embaràs, es col·loca un globus d’oclusió traqueal, anomenat PLUG, que permet mantenir el fluid pulmonar a l’interior dels pulmons i de l’arbre bronquial. Això fa que els òrgans puguin créixer tot i la malaltia. L’instrument es retira tot just en el moment del naixement o, fins i tot, abans amb una fetoscòpia. Gràcies a aquesta intervenció, el pronòstic de vida del nadó creix i també les possibilitats que el tractament postnatal sigui efectiu. Des de 2003, el Vall d’Hebron ha atès més de 150 nadons amb aquesta patologia, i a 30 se’ls ha fet cirurgia prenatal.

Pares i mares amb infants que pateixen aquesta malaltia van crear l’associació La Vida con Hernia Diafragmática Congénita, l’única que hi ha a tot Espanya i la impulsora de la jornada informativa que s’ha fet aquest diumenge. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre i la finalitat és donar suport a la recerca i el tractament amb donacions i actes solidaris.