Valentina Berr explica que, quan amb l’Europa va guanyar la Lliga a l’abril, en comptes de sentir alegria, va sentir molta ansietat. Aquesta futbolista de 29 anys havia arribat al seu límit, assegura, després d’anys de patir transfòbia i va ser aleshores quan va decidir parar, tot i que no va ser fins aquest dimarts quan va fer pública a les xarxes la seva decisió de retirar-se del futbol. Berr afirma que patia assetjament diari abans de dedicar-se al futbol, però en entrar al Club Esportiu de Gràcia i ser més visible “la transfòbia es va amplificar”.
Berr, que ha jugat amb el Llevant i el Terrassa abans d’arribar a l’Europa, assegura que per poder jugar a l’equip femení del club gracienc va haver-se de canviar primer el DNI. Això, diu Valentina, “ja és una primera violència” perquè assegura que ha hagut d’estar durant dos anys medicant-se obligatòriament i obtenir un diagnòstic conforme es tracta d’una persona amb un trastorn de salut mental. Uns extrems que podrien canviar si finalment s’aprova la llei trans estatal.
No ha estat una cosa puntual, ha estat un tsunami de violències que han fet que petés per dins
Transfòbia institucional: sotmesa a controls d’hormones
Com a violència institucional, Valentina Berr també assenyala l’amenaça que “planeja sempre sobre les dones trans a l’esport” de sotmetre’s a un control conforme compleixen amb les restriccions hormonals. La ja exjugadora del CE Europa assegura que “hi ha moltes dones cis que no passarien aquestes proves“, però “elles mai no estan sota sospita”.
Discriminació als mitjans de comunicació
Pel que fa als mitjans de comunicació, assegura que tot i que n’hi ha molts que fan un tractament “neutre o positiu” també “s’ha aprofitat per exercir molta violència” i denuncia un article en què s’assegurava que les dones trans com ella eren “senyors vestits de dona per abusar de criatures“. Pel que fa a les xarxes socials, Berr diu que intenta no llegir el que es diu, però li preocupa i li fa mal que “la gent que m’estima ho pugui llegir”.
El futbol femení representa la diversitat real
Valentina Berr afirma que al futbol femení hi ha dones lesbianes, bisexuals i transexuals i que “la diversitat real hi està representada“. Una cosa que, diu, “no passa en el futbol masculí”. Afegeix que sempre s’ha sentit molt lliure de ser qui és i també llença una llança a favor del suport rebut per part de la graderia de l’Europa que és “diversa” i l’ha acollit sempre molt bé.
El mateix diu dels equips rivals que “malgrat competir a la gespa després m’han cuidat”. Berr insisteix que cal molta educació per l’acceptació social de la diversitat i que les administracions tenen una gran responsabilitat en aquest sentit.
Suport del CE Europa a Valentina Berr
L’equi directiu del CE Europa afirma haver donat suport en tot moment a Valentina Berr. Núria Pi, responsable entre d’altres de relacions institucionals del club, assegura que els preocupa que les persones que juguen al club se sentin còmodes i lamenten la situació viscuda per Berr.
Ara per ara, Valentina Berr es planteja parar i descansar. Aprofitarà per seguir creant continguts a ‘La respuesta a todo’, el pòdcast que dirigeix Berr a Instagram en el qual fa pedagogia sobre les dones trans. També diu que aprofitarà per estar amb la família i donar suport a les seves companyes de l’Europa. A llarg termini no es planteja tornar al terreny de joc. Això només ho dirà el temps.
Les violències cap a les persones trans són estructurals. El futbol les amplifica
L’Observatori contra l’Homofòbia expressa el seu suport cap a Valentina Berr
Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’Homofòbia, ha condemnat enèrgicament aquest dimecres la transfòbia que ha patit Valentina Berr. A més, ha demanat que es facin polítiques públiques que garanteixin que totes les persones puguin dedicar-se a l’esport sense patir violències.