valentina europa transfòbia

El Club Esportiu Europa ha anunciat que la futbolista escapulada Valentina Berruezo es retira del futbol per salut mental després d’anys patint transfòbia. La mateixa jugadora ha emès un comunicat al seu compte d’Instagram en què explica els motius de la seva decisió. “No penjo les botes, me les pengen“, afirma. “Ja no podia aguantar més els atacs de pànic i d’ansietat que estava patint cada vegada de manera més freqüent, abans i després dels entrenaments i els partits. Fa quatre anys que pateixo en silenci l’odi i la violència estructural contra les dones trans per part d’institucions, mitjans de comunicació i d’altra gent que es dedica a assetjar persones que se surten de la norma”, ha relatat la futbolista.

Valentina Berruezo ha volgut fer pública la seva retirada com a futbolista just el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+. “He hagut de parar per salut mental. No he pogut suportar la pressió de ser permanentment sospitosa, i d’estar obligada a complir un límit de testosterona”. L’esportista també ha denunciat “centenar de missatges a les xarxes socials per insultar-me o humiliar-me”.

Reivindica el futbol femení

La jugadora també ha aprofitat el comunicat per lloar els valors del futbol femení. “El futbol femení, lluny de ser exclusiu, és ric i procura abraçar tota aquella persona que en desitja format part. La realitat és diversa i el futbol femení és realitat“.

Deixa el futbol després de l’ascens amb l’Europa

En la seva última temporada com a futbolista del primer equip de l’Europa, Valentina Berruezo i la resta de jugadores gracienques han assolit per primer cop l’ascens a la Tercera Divisió estatal. L’Europa ha emès un comunicat per informar de la decisió de la jugadora. “La futbolista ha viscut els darrers anys la pressió, menyspreu i insults de diferents entorns i col·lectius pel fet de ser una jugadora trans“, explica l’Europa.