Amb el lema “Defensem la pública, defensem el poble català”, milers d’estudiants s’han concentrat al centre de Barcelona per protestar contra la situació política actual a Catalunya i també contra les taxes universitàries. La carta firmada pel sindicat assegura que “Catalunya viu avui un autèntic estat d’excepció franquista, una involució democràtica sense precedents en 40 anys”. El col·lectiu reclama donar una resposta a “l’ofensiva franquista” que, diu, es va fer l’1 i el 3 d’octubre.

vaga estudiants mani universitat

La vaga també serveix per protestar contra l’augment de les taxes universitàries, que demanen que es rebaixin un 30 %. “Som les que vam posar el cos l’1 d’octubre i les que lluitem contra el Pla de Bolonya”, denuncia el SEPC, que creu que totes dues lluites van unides i que la defensa de l’educació pública ha de ser a la base de la “futura república catalana”.

Piquets i talls als accessos a les universitats a primera hora

La mobilització ha començat de matinada. A la majoria dels campus hi ha hagut estudiants que hi han passat la nit i aquest dijous al matí hi ha hagut molts accessos bloquejats. Els sindicats xifren el seguiment en un  80 % a les universitats, però, per exemple, des de la UAB el xifren entre un 5 i un 20 %.

barricades UAB estudiants vaga

La Secretaria d’Universitats afirma que a la UAB s’han tancat sis de les 12 facultats, on s’han cremat pneumàtics i s’ha intentat cremar mobiliari urbà als accessos del campus. A la UB, la incidència ha estat en les facultats de Filosofia, Dret, Educació i Farmàcia, mentre que a la UPF on més seguiment hi ha hagut ha estat al Campus de la Ciutadella, on s’ha suspès tota activitat acadèmica fins a les 11 del matí, un acord al qual han arribat la universitat i els estudiants que ha comportat desbloquejar els accessos.

El sindicat Udecat, contra la vaga

No tots els universitaris estan d’acord amb l’aturada. La Unió d’Estudiants de Catalunya ha convocat una acció al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra per defensar el dret dels alumnes a assistir a classe, si ho volen. Defensen que “la universitat és de tots no ha d’estar polititzada”. Demanen respecte a la “llibertat ideològica i al dret a l’educació”.