Segons la CCAPAC i la FAPEL, el cost de la plaça individual a la concertada s’ha mantingut pràcticament invariable. El 2010 costava 4.932 euros (2.979 els aportava l’Administració i 1.953, les famílies), mentre que el 2015 el preu era de 5.049. Ara, 2.797 euros són aportació pública (un 6,1 % menys que fa cinc anys), mentre que l’aportació privada de les famílies és de 2.252, un 15,3 % més.

Les dues federacions lamenten la discriminació que la reducció del finançament públic suposa per a les famílies. Josep Manuel Prats, de la FAPEL, critica que s’està menystenint els pares dels alumnes, que estan fent aportacions econòmiques per “garantir la supervivència de les escoles”. En aquest sentit, la CCAPAC i la FAPEL demanen posar fi a “la desqualificació injustificada i demagògica” contra les escoles concertades. La compareixença de les AMPA de l’escola concertada arriba després que la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPac) acusés Ensenyament de tancar línies de P3 i traspassar alumnes de l’escola pública a la concertada per privatitzar el sistema educatiu.

Josep Maria Romagosa, president de la CCAPAC, ha destacat que si l’Administració cobrís les despeses marcades per llei les quotes d’escolarització (menjador i activitats complementàries a banda) de l’escola concertada podrien desaparèixer.

Sis anys del tancament de la Menéndez Pidal

Amb la crisi econòmica, les escoles concertades de la ciutat han hagut d’adaptar-se a uns pressupostos cada cop més ajustats. De fet, una de les conseqüències d’aquesta crisi va ser el tancament de l’escola concertada Menéndez Pidal, al districte d’Horta-Guinardó, l’any 2012. Enguany farà sis anys que el centre va tancar i va deixar d’atendre uns 300 alumnes d’entre P3 i 4t d’ESO.

Les reivindicacions de l’escola concertada catalana no són noves. El 2013 sis entitats van enviar una carta al president de la Generalitat Artur Mas per denunciar la “situació límit” dels centres, ja que consideraven que rebien un finançament públic insuficient. Els docents dels centres concertats també han fet sentir les seves veus al llarg dels últims anys, sobretot pel que fa a les condicions laborals. El professorat va sortir en diverses ocasions al carrer per denunciar el tracte discriminatori respecte al personal públic i la retallada dels salaris.