Comença a fer-se més evident la urbanització temporal de la Gran Via a l’entorn de la plaça de les Glòries. El tram entre els carrers de Badajoz i Bilbao, que va quedar pràcticament lliure de trànsit amb l’obertura total del túnel, es convertirà en un passeig pacificat en el futur. Mentrestant, per començar a fer ús de l’espai, s’hi està fent ja una actuació provisional amb urbanisme tàctic.

L’espai de calçada guanyat per als vianants s’està senyalitzant amb pintura amb el dibuix del panot tradicional de Barcelona, el mateix que s’ha utilitzat ja al carrer de Pelai. En aquest cas, però, s’ha optat per pintar alguns trams de color vermell. S’han desviat també els carrils bus i bici i s’hi instal·laran grans testos amb arbres, més bancs i un espai de joc infantil.

Menys contaminació i menys soroll amb l’obertura total del túnel de les Glòries

Mentre continuen endavant els treballs d’urbanisme tàctic, el tramvia i els autobusos continuaran passant pel mateix lloc que ho han fet ara.

L’urbanisme tàctic costa 400.000 euros

Aquesta actuació té un cost de 400.000 euros i tindrà una durada aproximada d’un any. Ara, s’han encarregat ja els projectes executius del passeig definitiu i la intenció és començar les obres definitives abans d’acabar el mandat i, per tant, abans de les eleccions municipals del 2023. “Qui guanyi els comicis tindrà els projectes definitius licitats. No tenim cap mena de dubte que es faran”, ha dit la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.

En aquesta línia, Sanz defensa que l’actuació tàctica es fa “perquè els veïns no hagin d’esperar per gaudir de l’espai” i insisteix que es tracta d’una actuació “prioritària” i “pactada amb els veïns.

Data de les eleccions municipals del 2023: Quin dia es vota?
gran via túnel glòries

Crítiques dels veïns del Camp de l’Arpa del Clot

Malgrat tot, des de l’Associació de Veïns del Clot – Camp de l’Arpa s’han mostrat crítics amb el projecte d’urbanisme tàctic. Consideren que són diners “malgastats”. En aquest sentit, demanen a l’Ajuntament de Barcelona prémer l’accelerador i consolidar directament el futur passeig.

Per això, a banda de la licitació del projecte, els veïns demanen que en el pressupost municipal del 2023 s’inclogui també l’adjudicació de totes les obres o, com a mínim, d’una primera fase per garantir la continuïtat del projecte en termes polítics i jurídics.