Ja sigui per participar en alguna de les activitats obertes gratuïtes i familiars o per gaudir del servei de gandules, taules, cadires i para-sols, la Gran Clariana de Glòries ha atret més de 100.000 usuaris des del setembre del 2021 fins al juliol del 2022. Són dades de l’Ajuntament de Barcelona, justament quan fa gairebé un any des de l’obertura al públic d’aquest espai verd. “Ningú no ens podria demanar que torni a haver-hi aquell tambor, aquell fum, perquè ara hi tenim un pulmó“, ha defensat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.

La gran esplanada té una extensió d’una hectàrea de gespa al Parc de les Glòries. El consistori recorda que es tracta d’un espai polivalent on, a banda de fer activitats organitzades, convida a l’estada, a relaxar-se i a gaudir del verd i la natura.

Calendari d’activitats a la Gran Clariana

Des del març del 2022, la Clariana acull diverses activitats gratuïtes de lleure, obertes a tothom i organitzades per l’Ajuntament de Barcelona. A banda, hi ha altres projectes com el contacontes de la Biblioteca del Clot, tallers de circ, teatre, dibuix i pintura i fins i tot ioga en família. A això cal sumar les sessions gratuïtes de taitxí, els dimarts i dijous al matí excepte l’agost, i rutes per conèixer l’entorn del parc.

Segons el consistori, del total de 100.000 usuaris que han gaudit en algun moment de la Clariana de Glòries, més de 2.500 han participat en alguna d’aquestes activitats entre el març i el juliol. A banda, el servei de gandules, taules, cadires i para-sols continuarà disponible cada dia d’11 a 20 h (fins a les 19 h a partir de l’octubre).

El túnel de les Glòries redueix la contaminació

La presentació de les dades dels usuaris de la Gran Clariana arriba el mateix dia que l’Ajuntament de Barcelona ha fet balanç de l’impacte sobre la contaminació que ha tingut l’obertura total del túnel de les Glòries. Concretament, tal com informa el consistori, el soterrament del trànsit de la Gran Via ha permès reduir un 39 % la presència de diòxid de nitrogen (NO2), un contaminant atmosfèric que es genera sobretot en el trànsit rodat. A més, destaca també la reducció d’un 7 % de partícules PM10, relacionades sobretot amb les emissions de les obres.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, si les emissions actuals en aquest punt es comparen amb les de l’estació de l’Eixample, es pot observar que a les Glòries l’emissió de contaminants és un 40,8 % més baixa. Amb el túnel, també ha caigut la contaminació acústica.