Un centenar de persones han recorregut aquest dissabte els carrers del districte de Nou Barris per fer una crida a favor de drets civils i socials per a tothom. La concentració antifeixista ha estat convocada amb motiu de la jornada internacional contra el racisme i el feixisme que se celebra arreu del món. Es preveuen mobilitzacions similars a diverses ciutats europees com Atenes, Berlín, Londres o Praga.

Centenars de persones s’han concentrat aquest dissabte al migdia convocats per la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme. La protesta, justament per mostrar rebuig envers el feixisme i el racisme, ha començat a les 12 del migdia al Parc de Josep Serra Martí i ha avançat fins a la plaça del Virrei Amat.

La plataforma ha aprofitat l’acte per criticar el creixement del racisme institucional, que al seu entendre es pot percebre amb la Llei d’estrangeria a l’Estat espanyol o la política migratòria de Donald Trump. A més, afirmen que el feixisme no para d’augmentar a Europa, on asseguren que cada vegada hi ha més partits d’extrema dreta. L’organització es mostra preocupada pel creixement d’accions violentes per part de grups feixistes a l’Estat espanyol.

Diego Garridos, de la Plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme, ha afirmat que no és casualitat que hagi triat Nou Barris com a localització per manifestar-se. Garridos afirma que precisament aquest és un dels districtes de la ciutat en què el racisme i el feixisme ha colpejat més fort.

El districte ha viscut una polèmica els últims temps pel que fa a la mesquita del carrer de Japó, que va obrir el febrer.  Precisament, la setmana passada, la fiscalia va denunciar set membres del partit d’extrema dreta Democracia Nacional pels atacs a la mesquita. Els acusats podrien ser responsables dels delictes de coaccions i incitació a l’odi, la violència i la discriminació. No és la primera vegada que porten a terme actes similars. Cal recordar que la mesquita també ha rebut l’aprovació de diversos col·lectius del barri que també s’han manifestat per donar-los suport.

Al llarg de la manifestació hi ha hagut alguns moments de tensió quan els manifestants antifeixistes han passat pel costat d’un bar on solen concentrar-se membres de Democracia Nacional. A la zona hi havia tres furgons antidisturbis per evitar qualsevol confrontació, però durant uns minuts totes dues parts han mantingut diverses disputes verbals, i han arribat als insults.