Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, i la Plataforma de la Gent Gran de Catalunya fan una crida a tota la ciutadania perquè aquest dissabte 17 de març surtin al carrer a manifestar-se a favor d’unes “pensions dignes”. S’han convocat protestes a tot el país. A Barcelona, la marxa s’iniciarà a les 10.30 h a la plaça d’Urquinaona. Els sindicats protesten per l’augment “irrisori” de les pensions d’un 0,25 %, aprovat el desembre passat pel Consell de Ministres.

Un dia abans de la protesta, UGT i CCOO han cridat a la ciutadania a fer una gran mobilització a favor de les pensions. Els sindicats i també els afectats segueixen en peu de guerra i defensen “pensions dignes” pels jubilats i que s’apugin tenint en compte l’IPC. A més volen que es redueixi l’edat de jubilació dels 67 als 65 anys. Aquests, han tornat a apuntar el govern del PP sobre la fallida del sistema de pensions. Critiquen que la reforma laboral que van aprovar els populars ha escanyat els pensionistes.

Manifestacions a Catalunya

La manifestació sortirà des de la plaça d’Urquinaona a les 10.30 h d’aquest dissabte 17 de març i avançarà pel centre de la ciutat per acabar davant de la Delegació del Govern a Catalunya, al número 278 del carrer de Mallorca. També s’han convocat manifestacions a altres ciutats de Catalunya. A Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa, Reus i Granollers.

Acabar amb la precarietat laboral

Segons Camil Ros, secretari general d’UGT a Catalunya, un dels problemes que s’ha detectat és que hi ha la mateixa gent treballant que fa uns anys i amb els mateixos sous. Ros ha explicat que el problema principal que hi ha amb les pensions ve derivat de la reforma laboral que va fer el Partit Popular.

També s’ha referit a la mala gestió de les pensions Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya. Pacheco ha dit que el PP ha dut les pensions a la “fallida”. A més, ha demanat als polítics que s’acabi amb la precarietat laboral.

Segons Josep Guinot, coordinador de la Plataforma de la Gent Gran de Catalunya, és necessària “una reforma de la legislació fiscal”. Guinot ha afegit que volen recuperar els avenços socials que “es van aconseguir en els últims 20 anys i que ens han arrabassat els últims vuit anys”. En els darrers cinc, s’han incrementat les pensions en un 0,25 %, que és el mínim establert per la llei.

Segons ha denunciat UGT,  les pensions s’han apujat aquest any una mitjana de 2,4 euros. Els sindicats es queixen que els pensionistes han anat perdent poder adquisitiu en els darrers set anys. No se’ls ha incrementat prou la pensió i el nivell de vida s’ha apujat de forma substancial. En aquests anys les pensions no s’han actualitzat tenint de referència l’evolució de l’índex de preus al consum (IPC). Els sindicats asseguren que els pensionistes han deixat d’ingressar des del 2010 fins a 432 euros anuals. 

Una de les últimes manifestacions que es van convocar a la ciutat a favor d’incrementar les pensions va ser el mes de febrer. Llavors un miler de persones van omplir la plaça de Catalunya per demanar pensions més altes.

La darrera protesta que s’ha fet és la dijous passat. Una seixantena de persones van anar a les portes de l’Institut Nacional de la Seguretat Social de Barcelona per reclamar unes pensions que augmentin en funció de l’IPC. Els representants sindicals van lliurar més de 10.000 signatures de suport a millorar les pensions.