És el senyal d'alarma. Quan sona aquesta sirena docents i alumnes es dirigeixen cap al gimnàs on fan un exercici de confinament. És la primera mesura d'autoprotecció que s'ha de prendre en cas d'accident químic, si les autoritats no indiquen el contrari. En aquest cas el risc no és real, es tracta d'un simulacre en què una empresa de productes químics de la Zona Franca simula una fuita. S'ha activat el Pla d'emergències exterior del sector químic de Catalunya i el Pla d'autoprotecció a les infraestructures properes, com aquesta escola. Els alumnes han demostrat tenir la lliçó ben apresa. ALBERT PRADA, alumne "Encerrarnos, cerrar puertas, ventanas y todo." IMMA SOLÉ, responsable d'Informació de Protecció Civil "El problema és que les emergències quan es donen per una situació d'un accident químic, requereixen una resposta molt ràpida, per això es demana sempre la implicació de la població, de la gent." Durant l'estona que dura el confinament es recomana seguir l'evolució de l'accident a través dels mitjans de comunicació. El simulacre posa a prova els plans d'autoprotecció i també serveix perquè la gent sàpiga com reaccionar en cas d'accident químic. Avui l'exercici ha estat un èxit. El confinament acaba amb el so de les sirenes i els alumnes tornen a l'activitat normal.
L’avís a la població s’ha fet mitjançant el so de les sirenes d’alerta ubicades a la Zona Franca i amb missatges de text als mòbils amb l’aplicació d’avisos d’emergències de Protecció Civil. A més, el compte de Twitter de la DGPC també ha seguit el simulacre i ha donat instruccions a la població.
Les escoles afectades pel simulacre han practicat la resposta automàtica d’autoprotecció en cas d’accident químic, que consisteix a confinar-se dins els edificis, sempre que Protecció Civil no indiqui el contrari.
Tècnics #ProteccioCivil expliquen alumnes escola Josep Tarradelles #PratLlobregat què és el confinament #SIMULACRE pic.twitter.com/47pRMyG3ZC
— EmergènciesCatalunya (@emergenciescat) March 12, 2014
L’exercici ha afectat també l’activitat de les empreses de Mercabarna i Nissan, a més de les companyies afectades per la directiva SEVESO, sobre control dels riscos en cas d’accidents greus amb substàncies perilloses, entre altres indústries del Prat i de Barcelona. Renfe, Adif i els Ferrocarrils de la Generalitat també han activat el seu Pla d’autoprotecció a les infraestructures properes a la zona del simulacre.
En l’operatiu s’han coordinat els cossos d’emergències de la Generalitat i dels ajuntaments de Barcelona, del Prat de Llobregat i i de l’Hospitalet de Llobregat. A més, els Bombers de Barcelona han treballat en l’evacuació de les víctimes dins i fora de la fàbrica de productes químics, en l’extinció de l’incendi i en el control de la fuita.
El Departament d’Interior disposa d’una pàgina web amb indicacions a seguir en cas de risc químic.