La pràctica ha simulat el xoc d'una Golondrina de passatgers amb una embarcació de bussejadors que estaven fent tasques de manteniment al port. L'accident ha causat 60 suposats ferits de diversa consideració, que han patit des de traumatismes i ofegaments fins a hipotèrmia o altres tipus de ferides. Per rescatar-los i atendre'ls s'han mobilitzat llanxes, motos d'aigua, una patrullera marítima i diversos equips de busseig. En terra, els hospitals de campanya i les ambulàncies han atès els falsos ferits, mirant de no cometre un error molt habitual. AGUSTÍ RUIZ, director del Màster d'Urgències i Emergències de la UAB "La tendència dels sanitaris és focalitzar-nos en víctimes greus, però hi aboquem tants recursos i les que no estan tan greus poden empitjorar perquè no tenim recursos per a tots. Aquí has de prioritzar uns sobre els altres." El simulacre ha estat vigilat per terra, mar i aire. Un dron d'una empresa que col·labora amb els serveis d'emergència ha enviat imatges al punt de comandament que, al seu torn, transmetia les ordres als equips sobre el terreny. L'objectiu és aplicar a poc a poc aquesta tecnologia per supervisar les tasques de rescat i l'atenció mèdica. En catàstrofes reals hi pot haver situacions de caos, que cal evitar amb una bona coordinació. L'objectiu ha estat que la pràctica fos com més real millor. Tant és així que un dels participants, durant la simulació, ha resultat ferit de debò.

El simulacre de catàstrofes i incidents de múltiples víctimes ha “atès” 60 ferits de diversa consideració. La suposada tragèdia es basava en l’accident de dues embarcacions a un dels molls de Sant Adrià, al Port Fòrum. També han hagut d’”assistir” un centenar de ferits per una suposada explosió d’origen desconegut.

L’exercici ha començat amb una reunió de tècnics, ja que els diferents cossos de professionals coincideixen a afirmar que en situacions reals el més difícil és coordinar-se entre si. Seguidament s’ha produït el desplegament per terra, mar i aire, també per part d’alumnes en pràctiques que cursen el Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències de la UAB.

Els cossos operatius que hi han participat són del SEM, els Bombers de la Generalitat de Catalunya, els Bombers de Barcelona, Protecció Civil, la Creu Roja, el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (SASEMAR), el Servei Marítim de la Guàrdia Civil i la Unitat Militar d’Emergències del Ministeri de Defensa, entre d’altres.

Ha estat una pràctica tan real que, fins i tot, s’han enviat imatges des d’un dron i una persona que participava en el simulacre ha resultat ferida, de poca gravetat. En acabar l’exercici, els estudiants han analitzat els errors més habituals en aquest tipus d’intervencions. L’objectiu és aprendre’n per poder reaccionar més ràpid i de forma més eficient en cas de catàstrofe natural, un accident amb molts ferits o un atemptat terrorista.