SERGIO DEL RÍO, membre del Comitè d'Empresa de l'Hospital de Sant Pau "El comitè d'empresa de l'hospital ha iniciat un tancament reivindicant la paga de Nadal (ahir gerència ens va comunicar que no la cobraríem) i reclamant poder cobrar a final de mes el dia 30. A tot això se sumen les retallades aplicades el 2010 i tots sabeu que el senyor Mas va anunciar retallades per al 2013 i imaginem que tots en sortirem afectats". MARIA JOSÉ LECHA, membre del Comitè d'Empresa de l'Hospital de Sant Pau "S'afegiran assemblees de barri: usuaris que són els principals afectats per les retallades en la sanitat pública i nosaltres com a treballadors que veiem retallats els nostres drets laborals. Això és una lluita a la qual volem que s'afegeixi molta gent com està passant a Madrid o a TMB, com les retallades en ensenyament... això és l'inici d'una lluita que valorarem constantment per saber si és millor abandonar el tancament o continuar amb ell".

La seva intenció és no marxar fins que el Govern no faci marxa enrere en les retallades, de manera que la protesta podria anar per llarg. Diversos membres del comitè d’empresa de l’hospital de Sant Pau i alguns representants del sindicat UGT de Catalunya i s’han tancat a les vuit del matí d’aquest dijous al vestíbul principal de l’hospital en protesta contra les retallades que ja s’han aplicat i les que s’han anunciat per a 2013. El comitè d’empresa espera que se sumin altres treballadors i usuaris del centre a qui també afectaran els ajustos. Els sindicats asseguren que l’Hospital de Sant Pau ha aplicat retallades des de 2010 que han suposat un tancament de sales i un augment de les llistes d’espera.

Els convocants de la protesta també destaquen que la plantilla ha patit una retallada salarial del 5% i ha perdut condicions laborals, així com les conseqüències que ha tingut un expedient de regulació d’ocupació temporal i la retallada de la paga de Nadal “malgrat que no són treballadors públics”, ja que l’hospital és una fundació privada.

La representant de la Federació d’Associacions Professionals d’Infermers de Catalunya (FAPIC), Àngels Sabaté, ha assegurat a BTV que la gerència de Sant Pau dóna per perduda la paga extra de Nadal. Segons els treballadors, els responsables de l’hospital no han volgut negociar cap alternativa a la mesura, i els han dit que han d’aplicar-la per reduir el dèficit de l’hospital. El personal sanitari es queixa que no són funcionaris i tot i això se’ls està reduint el sou. L’empresa, però, ja els ha dit que amb el decret del 14 de juliol, les fundacions que depenen econòmicament de la Generalitat (com en aquest cas) també han patit retallades.

Les seccions sindicals d’UGT de Catalunya en altres centre de l’Institut Català de la Salut i de la Xarxa Hospitalària d’utilització Pública (XHUP) també proposaran a la resta de sindicats, entitats socials i als usuaris la convocatòria de mobilitzacions i protestes durant les properes setmanes, perquè consideren “que l’objectiu de les retallades és desmantellar la sanitat pública i procedir a mercantilitzar-la”. De la mateixa manera, els membres del comitè d’empresa de Sant Pau afirmen que aquesta és una lluita no només per les retallades salarials, sinó també per la sanitat pública. És per això que durant els propers dies convocaran altres hospitals perquè se sumin a la protesta i tenen previst fer activitats al vestíbul de l’hospital per informar els usuaris de com els afecten les retallades.

Dos anys de protestes a Sant PauEls treballadors tornen aquest dijous a les protestes

. De fet ja fa dos anys que les retallades afecten el centre sanitari, com la rebaixa d’un 5% del sou durant el 2010. Del Río recorda que aquest hospital ja s’ha vist afectat pel tancament de sales i l’augment de les llistes d’espera. Des del Comitè d’Empresa denuncien que els treballadors han perdut més drets: se’ls ha eliminat l’ajuda econòmica per a les escoles bressol, per al menjador, i l’ajuda del fons social (diners que serveixen per ajudar els treballadors que tenen problemes econòmics).  També durant aquest any s’havia anunciat un ERO a la plantilla que finalment es va aturar per un error administratiu. Actualment, la plantilla de Sant Pau és de 3.400 treballadors.