El síndic, Rafael Ribó, proposa la creació d’una comissió d’avaluació del sobreendeutament que, de manera vinculant, elabori un pla de reestructuració del deute familiar o domèstic. En aquesta reestructuració no només hi entraria el deute pel que fa a l’habitatge, sinó també altres pagaments pendents que puguin estar ofegant l’economia d’una unitat familiar. En altres països, com França i Alemanya, existeixen aquest tipus de comissions, però perquè pugui posar-se a funcionar primer és necessària una reforma legal que doni potestat a la comissió perquè pugui canviar les característiques del deute. En aquest sentit el síndic demana que les mateixes rebaixes que s’han aplicat per a la transferència d’habitatges de les institucions financeres a la SAREB (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) també s’apliquin al deute de les famílies.

El síndic ha enviat un document al president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, amb les consideracions i recomanacions sobre la creació d’aquesta comissió.

Entre les recomanacions hi ha també que es doti la SAREB d’un parc d’habitatges socials, és a dir, que es destini el 30% dels immobles de l’anomenat “banc dolent” al lloguer social. El síndic entén que són immobles obtinguts a baix cost i que és “una oportunitat històrica” destinar-los a lloguer social. Ribó demana que siguin les administracions més properes als ciutadans i les entitats que dia a dia treballen en l’àmbit de l’habitatge social els responsables de gestionar aquesta borsa de pisos. Cal recordar que en aquests moments és el Govern espanyol qui té les competències per actuar en matèria d’habitatge.

L’informe presentat pel síndic al Congrés ha estat elaborat per un equip de treball integrat pel TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), els col·legis professionals d’advocats i notaris, la secretària d’Habitatge de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Família i Benestar Social, Càritas, l’Obra Social La Caixa i tres entitats bancàries més que han demanat l’anonimat.