Aquesta tarda els ocupants de la nau acabaven de recollir les poques pertinences que s'han salvat del foc. Molts han marxat a un altre espai ocupat que és uns cinquanta metres més enllà. És el cas de l'Steve, un llicenciat en Ciències polítiques del Camerun que sobreviu des de fa uns anys recollint ferralla al Poblenou. STEVE AWA "Quan he sortit corrents vaig agafar l'única maleta que tenia. He pogut agafar el passaport..." Ara per ara té una habitació per passar els propers dies. I com ell, els seus companys també s'han buscat la vida per dormir sota cobert. De fet, ja fa mesos que molts dels seus compatriotes s'han instal·lat en aquesta antiga fàbrica. Un espai que està pendent de desallotjar però sembla que el procés judicial anirà per llarg. Però no tothom ha decidit marxar. Alguns encara intentaven tornar a la normalitat. Sobretot, els que viuen a la part de baix de la nau calcinada. Aquí les flames no han arribat i l'únic rastre que hi queda del foc és l'olor de fum. L'incendi s'ha produït a quarts de vuit del matí per causes que encara es desconeixen. ANDREU CLARELLA, oficial cap de sector de Bombers "Un edifici que està sense llum, que no té cap energia que pugui calar foc, el més probable és que els habitants hagin fet alguna cosa indeguda." Els bombers han hagut de rescatar una persona que s'ha quedat atrapada a la planta de dalt i ha hagut de ser atesa per inhalació de fum. A l'edifici hi vivien una trentena de persones, la majoria, subsaharians. MOHAMMED IRIS "Toda la gente estaba durmiendo. Por ejemplo a mÍ me ha despertado la gente gritando y bueno, estaba todo lleno de humo y he tenido que salir corriendo, descalzo y con lo poco que tenía en la mano." Els serveis socials han atès 17 persones. Els han ofert un allotjament provisional per passar la nit però tots l'han rebutjat i han preferit marxar a altres naus abandonades. El d'avui no és el primer incendi que hi ha en un espai ocupat. A l'abril una persona va morir en un solar del carrer de Bilbao, al Poblenou. Per això el PP ja s'ha afanyat a demanar que s'eliminin aquest tipus d'assentaments il·legals.

El foc s’ha originat per causes que encara es desconeixen. Els bombers han explicat que s’ha tractat d’un incendi de poca importància que no ha afectat l’estructura de l’edifici, de dues plantes. A l’interior hi dormien tres persones sense sostre, una de les quals ha estat atesa al mateix lloc dels fets per inhalació de fums. La Guàrdia Urbana ha precintat la planta cremada i s’ha avisat també als Serveis Socials per donar assistència als indigents que dormien al local cremat.

Aquesta no és la primera vegada que es produeix un incendi en un assentament irregular. A l’abril quatre persones van morir en un incendi que es va produir en un solar del carrer de Bilbao. De fet, al barri del Poblenou es concentren bona part dels 62 assentaments irregulars que l’Ajuntament calcula que hi ha a la ciutat. Des del Grup Municipal del PP, han demanat que s’acabi amb els assentaments il·legals de Sant Martí.