Lluís Camprubí, investigador de l’ASPB, ha explicat a BTV la relació entre pobresa energètica i salut “sobretot en referència als problemes cardiovasculars i respiratoris” i que generen un increment important de la mortalitat hivernal.

Camprubí afirma que l’anàlisi de les famílies residents a pisos rehabilitats de la Trinitat, la Guineueta, Verdum i la Pau ha demostrat una clara millora en l’esperança de vida, durant els mesos d’hivern, especialment amb dones grans i comparat amb els pisos no rehabilitats dels mateixos blocs. Aquest fet l’atribueixen a l’augment del preu de l’energia, els ingressos que entren a les llars i la qualitat constructiva dels habitatges.

Uns altres factors que ha detectat l’estudi de l’ASPB és que l’augment de la contaminació per males combustions té una relació directa amb la salut de les persones. També que les persones amb pocs recursos consumeixen més menjar preparat que la resta, per la falta d’energia per cuinar.

L’estudi també demostra que els programes d’intervenció en l’habitatge de Càritas tenen un efecte molt positiu en la salut mental de les persones que se n’han beneficiat.