Òscar Camps ha relatat a BTV la feina que fa l’ONG Proactiva Open Arms a l’illa de Lesbos, des de fa dos mesos. Afirma que està sent “l’experiència més difícil de la meva carrera professional” i en destaca l’episodi de rescat de més de 300 refugiats, amb només quatre socorristes en motos d’aigua. Explica que és difícil explicar el dia a dia de la seva feina perquè “estem a l’atzar de les màfies turques i no podem fer cap previsió. Poden arribar fins a 105 embarcacions al dia, amb uns 50 refugiats cadascuna”.

La feina de rescat, afirma Camps, és possible perquè estan assessorats pels equips mèdics i psicòlegs: “Som professionals i hi estem acostumats, però ningú no s’acostuma al drama social. Quan el refugiat està a terra, deixem el nadó i no el volem veure més. Encara no has acabat de desembarcar i ja en veus més. És difícil abandonar una zona de conflicte perquè allà ets molt útil”.

Camps afirma que per rescatar refugiats de dins del mar només hi ha set socorristes de Proactiva Open Arms i apunta que aquest cap de setmana se n’incorporaran quatre o sis més perquè els falten efectius. Per una altra banda, també hi ha alguns guardacostes de la policia europea, Frontex, però són “un dispositiu molt minso”. La Creu Roja també atén els refugiats, però fent assistència a terra.

Camps també explica que els recursos dels quals disposen els serviran per cobrir la seva feina fins a principi de gener de 2016: “Sense obrir-nos a més illes, podrem aguantar fins a Reis, encara que tot dependrà del que passi aquestes setmanes”. Ha valorat molt positivament les donacions que reben a través de la seva pàgina de Facebook i, admet, que “no hem rebut cap trucada de cap institució. Algun dia rebrem alguna resposta, m’imagino”.