Fa cinc anys que la Sagrada Família es va transformar en basílica. Lluís Martínez Sistach, que el proper 26 de desembre es jubila i dóna el relleu a Juan José Omella, ha remarcat en la seva homilia que pocs pensaven a transformar a curt termini aquest temple en espai de culte, a causa del llarg procés constructiu encara en marxa. Va ser ell -ha dit- qui va “tenir una inspiració providencial” per accelerar el cobriment de les naus centrals i fer possible la dedicació de la Sagrada Família.

Sistach ha assegurat que la dedicació del temple el novembre de 2010 va permetre que esdevinguessin “pedres vives de la fe cristiana” i que la visita de Benet XVI va suposar un “esdeveniment molt important del meu pontificat”. Per això aquest diumenge, amb la celebració del cinquè aniversari d’aquell moment, “coronem una etapa més” de la història del temple.

També ha dedicat unes paraules d’agraïment als cantaires per “ajudar a viure allò que Gaudí havia pensat”. Més d’una vintena de corals catalanes, dirigides per Raimon Romaní, han participat en l’acte, que ha conclòs amb el cant del ‘Virolai’.

Durant l’eucaristia, Sistach ha fet esment a la importància de la família i ha elogiat l’actitud de molts pobres, alhora que ha instat a ser solidari amb els que menys tenen. Els diners de la col·lecta de la missa es faran arribar a Càritas per ajudar els refugiats.

El fins ara arquebisbe també ha augurat que “serà possible” complir amb el calendari previst i culminar la construcció del temple el 2026, després de 160 anys d’obres i coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí.