Any rere any hi ha menys veïns que viuen a tota la Rambla. De fet, la darrera vegada que es va fer un cens municipal, a l’any 2000, 1.033 persones vivien a tota la via, des de la font de Canaletes i fins al monument de Colom. La darrera dada que s’ha conegut és la de l’estudi que ha fet l’equip encarregat de la reforma de la Rambla,  km-Zero, que apunta que ara són menys d’una cinquantena de persones les que tenen residència fixa al passeig.

68 habitatges

L’equip encarregat de fer el cens de la Rambla va elaborar l’informe mitjançant el porta per porta. Sis equips de tres persones cadascun van determinar que dels 149 edificis que hi ha a tota la via, només 68 són habitatges. A més, l’estudi determina que molts edificis es gestionen de manera irregular amb, per exemple, edificis sencers que operen com a pisos turístics.

Poc teixit veïnal i comercial

Alguns dels pocs veïns que encara hi conserven la residència apunten cap a l’especulació com a principal responsable. Aquests testimonis asseguren que la immensa majoria d’habitatges els compren inversors o gent adinerada de l’estranger, que únicament ocupa el pis tres o quatre cops a l’any. Una de les principals conseqüències és que hi ha manca de teixit veïnal i petit comerç de barri.

El turisme de masses canvia la Rambla

En Miguel Moncho, veí de la Rambla des del 1949, apunta que el turisme de masses ha canviat del tot la zona. “La invasió turística ho destrueix tot. Els anys 50, 60, 70 i fins i tot part dels 80 van ser uns anys molt populars. La Rambla no era només un lloc de cites, sinó de passeig constant. Els pares duien els fills a passejar per la Rambla i ara molt pocs barcelonins baixen a la Rambla”. En la mateixa línia, Alícia Berlanga, resident al passeig des del 1992, explica que troba a faltar “una Rambla més nostra, quan dic nostra vull dir una Rambla on hi hagi barcelonins, no una Rambla on hi hagi mes turistes que barcelonins“.

Opinions diverses de la futura reforma

Pel que fa a la futura renovació de la Rambla, hi ha divisió d’opinions entre els veïns. L’Alícia celebra que “que s’abordi definitivament un projecte integral de la Rambla amb diverses vessants, no només la urbanística sinó de veïnatge, també turística, una vessant comercial i una vessant artística”. Per contra indica que hi ha reformes puntuals del dia a dia que no poden esperar tant de temps. En canvi, el Miguel és més escèptic i té por que la renovació “destrueixi part del que queda de la Rambla. Llavors no sé si aquest pla d’usos serà més beneficiós o menys beneficiós”.