El conseller d’Interior, Miquel Buch, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, han declarat aquest dimarts al matí davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigats per l’1 d’octubre. Neus Lloveras ha estat la primera en fer-ho, durant uns 20 minuts i, seguidament, ho ha fet Miquel Buch, també durant uns 20 minuts. Tots dos han respost totes les qüestions formulades pel magistrat instructor. Segons fonts judicials consultades per l’ACN, la Fiscalia no ha fet cap pregunta.

Se’ls atribueix un delicte de desobediència per haver instat els alcaldes a donar suport al referèndum el setembre de l’any passat. En el cas de Buch, com a president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i Lloveras, com a presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), càrrecs que ja no tenen.

A la sortida del TSJC, en declaracions als mitjans, Lloveras ha dit que espera que la causa s’arxivi, tal com ja va passar després de la seva declaració davant el Tribunal Suprem. Ha assegurat que en els correus pels quals se l’investiga no s’hi donava cap ordre. Diu que es tractava d’informació i recomanacions en el marc d’un debat polític. Buch ha reiterat que el que van fer no és constitutiu de delicte ja que es van limitar a informar als ajuntaments i a animar-los a participar a l’1-O. Ho van fer, recorda, des d’entitats privades. Han explicat que van intentar “escenificar el suport territorial a l’1-O” quan van enviar una proposta de model de decret d’alcaldia per donar suport al referèndum i diversos cartells de propaganda electoral. Han recordat però que cada ajuntament tenia plena autonomia per decidir si en feien cas.

Lloveras i Buch han arribat en comitiva acompanyats de bona part del govern català, encapçalat pel president Quim Torra. També els han donat suport membres de les entitats municipalistes (AMI i ACM), a més del director dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez i el secretari general del Departament d’Interior, Brauli Duart. A més els han acompanyat diversos alcaldes i membres del PDeCAT, ERC i JxC. També hi ha estat la candidata del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona, Neus Munté.

Querella per desobediència

La investigació deriva de la querella per desobediència que la fiscalia va presentar el setembre de l’any passat. El TSJC la va admetre a tràmit i va acordar citar-los a declarar com a investigats, encara que sense fixar una data, en espera que la resolució fos ferma. El febrer passat, el TSJC va remetre la investigació a Llarena, però el jutge instructor de l’alt tribunal ho va rebutjar argumentant que era competència del TSJC.

Segons l’exposició raonada que el magistrat instructor de la Sala Civil i Penal del TSJC Jordi Seguí va enviar a Llarena, Buch i Lloveras van enviar fins a tres correus electrònics entre el 6 i el 12 de setembre als alcaldes membres de les entitats municipalistes. En el primer, indicaven que havien de procedir a confirmar la disponibilitat de locals de votació, i els facilitaven un model de decret d’alcaldia per mostrar el seu suport polític al referèndum. Lloveras en va enviar un altre als associats amb un informe sobre l’1-O, que concloïa que el dret internacional empararia l’actuació dels funcionaris que desobeïssin el TC i complissin la llei catalana. I finalment el 12 de setembre, Lloveras i Buch van enviar un tercer correu amb el nom de ‘Material de campanya pel referèndum de l’1 d’octubre’, que contenia el model de dos cartells de foment de la participació i, en el cas de l’AMI, un que demanava el vot afirmatiu.

Les entitats municipalistes i els partits independentistes els donen suport

A les portes del TSJC, mentre Buch i Lloveras declaraven, les entitats municipalistes i els partits independentistes han mostrat el seu suport als dos investigats. El president de l’AMI, Josep Maria Cervera, s’ha mostrat convençut que la causa “s’arxivarà” perquè els dos investigats “no van cometre cap delicte i van seguir els principis democràtics”. Per la seva banda, David Saldoni, president de l’ACM, ha demanat també que s’arxivi la causa de la Fiscalia contra els 700 alcaldes independentistes.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat que Buch i Lloveras no han fet res il·legal. Simplement, ha dit, han apostat per la democràcia i han donat suport al que demanaven els plens municipals. El diputat d’ERC, Gerard Gómez del Moral, ha criticat la investigació i ha dit que és la prova que l’Estat continua la seva repressió vers l’independentisme català. El portaveu de JxC, Albert Batet, ha retret, a més, que cap alcalde socialista dels que formen part de l’ACM hagi acompanyat avui Buch i Lloveras.