Arrels Fundació és un dels quatre centres privats de Barcelona que ofereixen servei de dutxa a persones que viuen al carrer. Al dia se'n beneficien 20 usuaris. FERRAN BUSQUETS, director d'Arrels Fundació "Cada dia hem de dir a algunes persones que no es poden venir a dutxar per qüestions de capacitat. El que percebem és que cada vegada és més difícil poder-se dutxar. La gent es dutxa un cop a la setmana, és més que insuficient." De les sis dutxes que hi ha a la fundació, una està adaptada a persones amb mobilitat reduïda a les quals de vegades cal ajudar a rentar-se. El Rafael fa 11 anys que utilitza aquestes instal·lacions. En valora el fet que siguin dutxes individuals. Diu que, en alguns centres, hi manca intimitat. RAFAEL MONTSERRAT "Está bien montado, tanto en afeitado, duchas y ropa. En verano, en una fuente te puedes asear un poco pero en invierno, ¿qué haces? ¿Con agua fría?" Precisament a l'estiu, alguns aprofiten les dutxes que s'activen a les platges, tot i que rentar-se aquí o a les fonts comporta una sanció de fins a 500 euros per ús impropi de l'espai públic. Actualment es fan 224 serveis de dutxa diaris, 140 en centres públics i 84, en privats. La Comunitat de Sant Egidi, que elabora una guia d'espais on poder dormir, menjar i rentar-se, denuncia que això és insuficient perquè la necessitat la tenen un miler i mig de persones que viuen al carrer o en assentaments. MERITXELL TÉLLEZ, membre de la Comunitat de Sant Egidi "A la ciutat, en els últims anys, han augmentat el nombre de persones que viuen al carrer, però els llocs on poder rentar-se continuen sent els mateixos. Considerem que el servei està estancat." Segons l'Ajuntament, avui dia, hi ha 700 persones sense sostre i disposen de recursos suficients per rentar-se. La diferència de càlcul rau en el fet que el consistori no inclou la gent que viu en assentaments, perquè considera que tenen altres opcions. Destaquen, a més, que a l'hivern hi ha un reforç de les dutxes amb 65 places més entre els mesos de novembre i març.

“Cada dia hem de dir a algunes persones que no poden dutxar-se al nostre centre per qüestions de capacitat.” És el testimoni del Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació. Al carrer de la Riereta, al Raval, l’entitat ofereix servei de dutxa a persones que viuen al carrer. Diàriament se’n beneficien 20 usuaris. “Percebem que cada vegada és més difícil que el col·lectiu trobi espais on rentar-se”, constata Busquets.

Segons les persones que treballen al centre i el mateix director, els usuaris es queixen que hi ha poques dutxes a Barcelona, que es poden rentar molt poc a la setmana -una vegada amb prou feines- i que en molts indrets la intimitat és poca. “Intentem que la gent pugui gaudir d’una dutxa de qualitat, amb un espai individual i durant el temps que necessiti.” Probablement per això només poden atendre una vintena de persones al dia.

La Comunitat de Sant Egidi, que elabora cada any una guia d’espais on poder dormir, menjar i rentar-se per a persones sense sostre, alerta que el servei de dutxa està estancat. “A la ciutat, en els últims anys, el nombre de persones que viuen al carrer ha augmentat però els llocs on poder rentar-se continuen sent els mateixos”, afirma Meritxell Téllez, membre de l’associació. Actualment es fan 224 serveis de dutxa diaris a Barcelona, 140 en centres públics i 84, en privats. Sant Egidi denuncia que això és insuficient, perquè la necessitat la tenen un miler i mig de persones.

Segons l’Ajuntament, avui dia, hi ha 700 persones sense sostre i disposen de recursos suficients per rentar-se. La diferència de càlcul rau en el fet que el consistori no inclou la gent que viu en assentaments, perquè considera que “tenen altres opcions”. Destaquen, a més, que a l’hivern hi ha un reforç de les “dutxes públiques” amb 65 places més entre els mesos de novembre i març.