Són les habitacions del Centre d'Acolliment Residencial Can Planes a Sant Martí de Provençals. A cadascuna hi dormen dos o tres persones sense llar, que a més, poden fer vida a les instal·lacions durant les 24 hores del dia amb tots els serveis necessaris al seu abast. És un exemple del model d'inserció en comunitat, que, fins ara, aplica l'Ajuntament. Un model, que a partir de l'octubre volen començar a canviar. En una primera prova pilot, el consistori oferirà 60 pisos individuals repartits per tota la ciutat a persones que, ara mateix, no tenen casa. Així, els qui s'acullin al pla, no hauran de viure amb desconeguts i seran més independents. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida: "Moltes persones no volen viure amb algú altre. I aquest és un dels problemes de vegades de que persones que estan vivint al carrer no vulguin venir als nostres centres." Aquest model, anomenat Housing First ('l'allotjament primer') ha estat provat amb èxit als Estats Units. La fórmula, a més, permet reduir costos a l'administració. GLÒRIA FIGUEROLA, directora dels serveis socials: "Als centres residencials actualment la persona no aporta res i a aquests per un tema no pas de diners sinó educatiu sempre que pugui aportarà el 30%." L'Ajuntament també ha explicat que el 2014 s'ha reduït en un 13% les persones que dormen al carrer a Barcelona. N'hi ha 712 de comptabilitzades. Ara bé, cada cop són més els que fan ús dels serveis d'allotjament municipals. El 2013 s'hi van atendre més de 3.500 persones.

Canvi de model

La iniciativa, anomenada Housing First -‘l’habitatge primer’ -, es posarà en marxa a l’octubre amb 10 pisos i disposarà d’un total de 60 habitatges. D’aquestes places, deu les gestionarà el consistori i 50 una entitat que s’escollirà per mitjà d’un concurs públic. Aquest model s’ha implantat després de comprovar l’èxit que ha tingut en ciutats com Amsterdam, Glasgow o Dublín.

L’objectiu és que les persones sense llar es traslladin en un pis just des del moment en què es detecta que dormen al carrer. A partir d’aquí, un equip de professionals multidisciplinar els oferirà suport integral en serveis d’atenció a la salut mental, tractament d’addiccions i ajudes en aspectes com la formació i l’ocupació, l’alimentació o les relacions socials.

Els beneficiaris tindran la tutela d’un professional i hauran de destinar un 30% dels ingressos al pis, si és possible. L’objectiu és que les persones adquireixin autonomia i recuperin la confiança de manera que puguin abandonar el carrer per sempre.

Menys persones sense sostre

En un any ha baixat un 13% les persones que dormen al carrer, de 818 fins a 712, segons indiquen les xifres del mes de juny. Paral·lelament, en el darrer any han augmentat un 27% els serveis globals a les persones sense llar i s’han creat 200 noves places, des de 2011. D’altra banda, ha crescut el nombre de persones que fan ús dels serveis d’allotjament municipals. El 2011 en van ser 3.265, el 2012, 3.276; i el 2013, 3.537.