Aviat farà dos anys que l’associació d’educació i lleure Ubuntu es va traslladar a un local privat de l’anomenada popularment com a plaça Verda, a Ciutat Meridiana. Aquest espai privat d’ús públic, ubicat entre diversos blocs d’habitatges, havia generat durant un temps una sensació d’inseguretat entre les veïnes. Aquesta percepció, però, ha canviat amb el temps i l’arribada d’Ubuntu. Poc abans, l’entitat Amb Veu de Dona ja va pintar uns murals feministes a les dues porxades laterals que donen pas a la plaça. I l’associació Ubuntu no va dubtar a batejar l’espai al març amb el nom d’Àgora de les Dones.
Una entitat que dona vida a la plaça
Ubuntu va néixer fa 15 anys com a espai de lleure educatiu i de reforç escolar, enfocat als infants i adolescents. Però ben aviat es va obrir també a les seves famílies. D’aquesta manera es van convertir en un cau familiar, on tothom té cabuda. Fa dos cursos el projecte va viure una etapa de crisi perquè van haver de deixar l’Escola Mestre Morera i buscar una nova seu. Aleshores van apostar per llogar un local a l’anomenada plaça Verda. Allà han guanyat visibilitat i han estat molt ben acollits per un veïnat que ha començat a reconquerir uns espais on havia certa sensació d’inseguretat, sobretot per part de les dones. “Necessitàvem un espai i donar vida a aquesta plaça, perquè les dinàmiques que hi havia a l’espai no acabaven de ser bones –explica Vane Sanz de l’associació Ubuntu– perquè volem que tots els veïns i veïnes se sentin segurs i puguin participar en la vida comunitària del barri i tornar a reprendre els usos del carrer”.
Activitats familiars per reconquerir la plaça
Durant el confinament, l’entitat ha mantingut l’acompanyament de les famílies des de la distància. Ara, amb les mesures sanitàries, han tornat a conquerir la plaça. “Ens hem hagut de quedar al costat del local perquè hem de netejar tot el material –comenta Ilu Moreno, educadora de l’associació Ubuntu– i vam pensar que era un bon moment per reivindicar la plaça, que és l’Àgora de les Dones, que ja vam inaugurar el 6 de març”. Al llarg del mes de juliol, dins el projecte Mima’t, les famílies participen en un espai obert de lleure organitzat per Ubuntu. La majoria provenen de les escoles bressol del barri. El local de l’entitat acull també altres projectes sorgits a partir de les famílies usuàries, com ara un punt d’intercanvi de roba infantil. A l’agost, amb l’impuls del Pla de barris, Ubuntu organitzarà també el seu casal d’estiu, al qual ja han batejat com la Tribu de la Zona Nord.