Dues universitats barcelonines, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han adaptat els lavabos de l’espai educatiu perquè es pugui fer un bon ús dels productes menstruals reutilitzables. També s’han adherit a la iniciativa altres universitats catalanes: l’Autònoma de Barcelona, la de Lleida, la Rovira i Virgili, la de Girona i la de Vic.

Falten espais adaptats

Els experts alerten que és important canviar-se el producte menstrual cada cert temps i, fins i tot, en el cas dels que són reutilitzables, el procés pot requerir haver de netejar-los. És per això que la fundació per la prevenció de residus Rezero amb el suport econòmic de Beyond Plastic Med van impulsar una campanya per tal de facilitar al màxim l’accés a lavabos que facilitin l’ús de productes menstruals com la copa.

Segons l’informe Equitat i salut menstrual a Espanya (2020-2022), de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària, “el maneig menstrual en espais públics és sovint problemàtic, a causa de la manca d’espais adaptats i saludables per al maneig menstrual”. De fet, “el 75,2 % de les participants reporten haver utilitzat productes menstruals més temps del recomanable per la falta d’accés a espais adequats al maneig menstrual”.

Fa un mes, el govern català va posar en marxa la mesura pionera de distribuir de manera gratuïta productes menstruals a les farmàcies.