La ruta arrenca a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella i des d’allà es pot fer un trajecte subterrani que descobreix el circuit original de l’aigua des del Besòs i el rec Comtal fins a la instal·lació de la Trinitat Nova.

Des d’aquí es bombejava l’aigua que arribava des de Montcada cap a la resta de la ciutat, salvant diversos desnivells. El recorregut recorre una galeria de 330 metres que discorre per sota de la Meridiana i les autopistes de la zona.

Per poder fer visitable aquest recorregut han calgut fer obres de seguretat al túnel. S’ha millorat l’enllumenat i la senyalització d’emergència, i s’han resolt algunes patologies de l’estructura.

Fins ara ni els túnels ni els dipòsits no eren visitables pel públic. L’Ajuntament va acordar aleshores amb els bombers un seguit de mesures excepcionals, que van començar a la tardor i ara s’inauguren.

També es pot visitar el dipòsit d’aigua de la Trinitat Nova, de 10.000 metres cúbics, construït perquè l’aigua tingués la inèrcia suficient per envaiar-la cap a la xarxa urbana de subministrament.

diposit casa aigua

El recorregut, gratuït i amb guia, dura uns 45 minuts i permet al visitant conèixer el cicle que seguia l’aigua en aquesta antiga estació de tractament i bombeig. Les reserves es poden fer a través del web del Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA). 

Antiga estació de tractament i bombeig de l’aigua

El conjunt de la Casa de l’Aigua de les dues Trinitats va ser construït per la companyia pública municipal barcelonina Aigües de Montcada entre els anys 1915 i 1919, amb la intenció de modernitzar la cloració i distribució de l’aigua de la ciutat. Les instal·lacions les va projectar l’arquitecte Pere Falqués l’any 1915, després que una epidèmia de tifus s’estengués per la ciutat a través, precisament, de l’aigua contaminada.

La Casa de l’Aigua va estar activa fins el 1989  i només va aturar-se prop d’un any a causa de les riuades del 1962. Aquesta xarxa va quedar obsoleta amb el sistema de canalització d’aigües modern i el 31 de març de l’any 1989 els dipòsits de la Companyia d’Aigües de la Trinitat van tancar definitivament.